JOSIP JURATOVIĆ: Blokiranje Srbije u EU nije pravi put
Foto: Fonet Nenad Đorđević

Postići dogovor zagreba i Beograda

JOSIP JURATOVIĆ: Blokiranje Srbije u EU nije pravi put

Politika -

BEOGRAD - Poslanih socijaldemokrata u nemačkom parlamentu Josip Juratović rekao je u Beogradu, gde se susreo s Aleksandrom Vučićem, da hrvatska blokada pristupnih pregovora Srbije s EU nije pravi put i uveren je da bi poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena u junu.

"Mislim da je Hrvatska s pravom istakla par tema koje nisu rešene i koje bi trebalo rešiti u svakom slučaju. Međutim, pristup blokiranja pretpristupnih pregovora nije pravi put", rekao je Jutratović novinarima posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da se nada da će u razgovorima između Hrvatske i Srbije biti postignut dogovor i svest da je otvaranje poglavlja bitno za obe strane.

Juratović smatra da bilateralna pitanja treba rešiti unapred, podsećajući na primer Slovenije i Hrvatske, kada je Ljubljana zbog blokirala hrvatske pregovore s Briselom zbog graničnog spora u Piranskom zalivu.

"Takva se pitanja moraju rešavati bilateralno i nadam se da će sve biti u redu u svezi spora Hrvatske i Srbije i da će obe strane shvatiti ozbiljnost", poručio je nemački poslanik.

Juratović, koji je hrvatskog porekla, istakao je da se taj problem ne tiče samo Nemačke, niti je samo posao Berlina da utiče na Beograd i Zagreb, već je to pitanje za EU.

"Važno je da nadvlada ozbiljnost u procesu u kojem i EU mora igrati ulogu", poručio je on, rekavši da se nada da će "do rešenja doći još u junu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja