RUŽICA PODRŽALA VUČIĆA: Đinđićeva udovica prelomila o inicijativi premijera!

Demokratama smeta spomen-obeležje ubijenom premijeru

RUŽICA PODRŽALA VUČIĆA: Đinđićeva udovica prelomila o inicijativi premijera!

Politika -

BEOGRAD - Mandatar za sastavljanje Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je da će ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću biti podignut spomenik u Beogradu na 15. godišnjicu od ubistva.

To je, kako saznajemo, podržala udovica pokojnog premijera Ružica Đinđić, dok su u DS žestoko opleli po Vučiću zbog ideje o spomeniku!

- Ružici je drago što se neko setio da u prestonici podigne spomenik njenom suprugu i ona tu ideju potpuno podržava - kaže naš sagovornik, blizak udovici premijera.Vučić je precizirao da bi spomenik trebalo da bude postavljen na Studentskom trgu, u okviru projekta u kojem ća Vasina postati pešačka ulica, a trolejbuska okretnica biti izmeštena na Dorćol:Reformatori uvek stradaju- U Srbiji su reformatori stradali i zbog toga što Srbi često od emocija i ostrašćenosti ne vide dalje. Demokratska stranka do 2012. nije našla za shodno da podigne spomenik Đinđiću, sada će to uraditi ova vlast - poručio je on.Izvor Kurira iz gradske vlasti otkriva da će spomenik biti u modernom duhu, jer je i ubijeni premijer bio modernista.- Na sledećoj sednici Skupštine grada u junu biće formiran odbor za podizanje spomenika, koji će doneti odluku o tačnom mestu i raspisati međunarodni konkurs koji će trajati šest meseci. Rekonstrukcija Vasine ulice će u međuvremenu biti završena, biće urađen trg, a spomenik će biti podignut na sredini, između Filozofskog fakulteta, Rektorata i Studentskog trga broj 10, gde je Đinđić živeo. Pošto je i sam bio modernista, i rešenje za spomenik verovatno će bitui u modernom duhu - kaže naš sagovornik.Ipak, ovu ideju demokrate su dočekale na nož, a Pajtić je poručio da „ni 100 spomenika neće promeniti činjenicu da oni koji ga podižu nikad neće razumeti Đinđića“.Inače, pokojna majka ubijenog premijera Mila Đinđić svojevremeno je izjavila da je podizanje spomenika u Beogradu njena velika želja.- A da li će i u Beogradu biti podignut spomenik Zoranu, to može odlučiti vlast, a ne pojedinac. To sam očekivala davno, ali to se ne dešava i verujem da se neće skoro ni desiti - rekla je tada majka ubijenog premijera.Gradski menadžer Goran Vesić je podsetio i da je predlog da se podigne spomenik Đinđiću usvojila Skupština Beograda u julu 2013, samo nekoliko meseci pre nego što je DS izgubila vlast.- Dakle, šest godina im je trebalo da se sete da Đinđiću treba da se podigne spomenik?! Toliko o tome koliko im je bilo stalo. Umesto da javno podrže ideju premijera da Đinđić dobije spomenik u Beogradu, oni strančare samo zato što nisu bili u stanju da mu podignu spomenik dok su bili na vlasti. Inače izgleda da je trebalo da prođe 12 godina da Zoran Đinđić dobije spomenik u Beogradu - zaključio je Vesić.PrepucavanjeLider DS Bojan Pajtić kritikovao je Vučićevu ideju objašnjavajući da bez obzira što hoće da mu dignu spomenik pokojnom premijeru nikada neće razumeti njegovu politiku.Udovica pokojnog premijera Ružica Đinđić, ali ni njegova sestra Gordana Đinđić Filipović nisu htele da komentarišu.

Spor SNS i DS zbog piscaSPORNI PEKIĆPrašina se digla nedavno i povodom spomenika velikom srpskom književniku 20. veka Borislavu Pekiću, koji je beogradska vlast podigla na Cvetnom trgu. Otkrio ga je premijer Aleksandar Vučić i Pekićeva udovica Ljiljana. Demokrate, čiju je stranku Pekić obnovio, kritikovale su ovaj potez, a funkcioner DS Dragoljub Mićunović je kazao da je skandalozno to što je spomenik otkrio Vučić i poručio „da mu dođe da ne umre kad vidi ko sve može da mu podigne spomenik“. Inače, odluka o podizanju znaka sećanja na Pekića doneta je na inicijativu njegove porodice.

Odužili seSPOMENIK U PROKUPLJUSpomenik Zoranu Đinđiću, na 55. godišnjicu njegovog rođenja, otkrila je njegova majka Mila 1. avgusta 2007. godine.Statua se nalazi ispred sportske hale koja nosi Đinđićevo ime.Ovo delo je poklon vajara Zdravka Joksimovića njegovoj majci. Spomenik prikazuje Đinđića u hodu, sa ispruženom rukom spremnom za rukovanje, a autor kaže da ispružena ruka predstavlja ideje i vizije za kojima je Đinđić išao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track