POHVALA IZ VAŠINGTONA: Srbija se i pored skromnih resursa bori protiv terorizma
Foto: Zorana Jevtić

Izveštaj Stejt dipartmenta

POHVALA IZ VAŠINGTONA: Srbija se i pored skromnih resursa bori protiv terorizma

Politika -

VAŠINGTON - Vlada Srbije nastavlja sa svojim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma i u toj oblasti snažno sarađuje sa SAD, ističe se u danas objavljenom izveštaju američke vlade.

"Zabrinutost u vezi sa transnacionalnim terorizmom u Srbiji sličcna je onoj sa kojom se suočevaju države Zapadnog Balkana koje su smeštene na istorijskoj tranzitnoj ruti između Srednjeg istoka i Zapadne Evrope. Srpske vlasti su upoznate da naporima međunarodnih terorista da u zemlji budu prisutni, ili da je koriste kao tranzit", piše u izveštaju Stejt departmenta o međunarodnom terorizmu za 2015. godinu.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da vlasti u Beogradu nastavljaju saradnju sa susednjim zemljama na unapređenju bezbednosti granica i razmeni informacija. Kako se dodaje, prošlogodišnja migrantska kriza ukazala je na nedostatke u obezbeđenju granica, kakve imaju i zemlje u srpskom susedstvu.

U odgovoru na migrantsku krizu, Vlada Srbije kontaktirala je mnoge međunarodne partnere od kojih je tražila savet i pomoć u vezi sa identifikovanjem i sprečavanjem potencijalnih terorista, dodaje se u izveštaju.

"Tokom godine, migrantska kriza je opreterila resurse Vlade Srbije, sa više od pola miliona migranata i izbeglica koji su prošli kroz Srbiju, uz minimalne provere i procesuiranja. Kao rezultat značajnog porasta dolaska izbeglica i migranata u drugoj polovini godine, Vlada je tražila pomoć SAD i drugih strateških partnera za naprednije metode skrininga", navodi Stejt department.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

U izveštaju se dodaje da, uprkos javnoj podršci srpskih političkih lidera kontraterorističkim merama, kao i nekim početnim koracima u boljoj koordinaciji vladinih kontraterorističkih aktivnosti, Vlada Srbije na kraju godine nije imala nacionalnu strategiju borbe protiv terorizma, niti infrastrukturu ili strategiju za borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Vlada Srbije, ukazuje se u izveštaju, nastavlja sa javnom osudom aktivnosti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i izražava podršku naporima protiv te grupacije.

Srbija je član Koalicije protiv ISIL-a i njene radne grupe koja se bavi stranim terorističkim borcima, ali nedostatak resursa i ograničeni kapaciteti sprečavaju Vladu da uđe u članstvo i drugih radnih grupa Koalicije. Teška ekonomska situacija u Srbiji i dalje ograničava mogućnost značajnih finansijskih ili materijalnih doprinosa Koaliciji.

Stejt department, takođe, ocenjuje da Vladi Srbije nedostaje strateški, interagencijski pristup pitanjima vezanim za terorizam.

"Saradnja Srbije sa SAD u pitanjima borbe protiv terorizma generalno je snažna. Američke policijske i pravosudne vlasti su svojim srpskim kolegama pružile pomoć u slučajevima terorizma", piše u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track