UGLJANIN SKROZ ŠENUO: Hoće nezavisnu državu Sandžak!
Foto: Aleksandar Jovanović

Lider SDA ne prestaje da šokira i provocira

UGLJANIN SKROZ ŠENUO: Hoće nezavisnu državu Sandžak!

Politika -

Sulejman Ugljanin se diplomatama iz EU žalio što Sandžaku „nije vraćena državnost“ i što tamošnji Bošnjaci nisu nacija

BEOGRAD - Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo provocira zapaljivim izjavama. Ovog puta tražio je da Sandžak postane država.Ugljanin, koji je i predsednik BNV, žalio se evropskim diplomatama što Sandžaku nije vraćena državnost.Lista želja- Bošnjaci u Sandžaku jedini su narod na prostoru bivše Jugoslavije čiji status nije rešen jer im nije priznat status nacije. Posle pada komunizma, Sandžaku nije vraćena državnost koju je dobio za vreme Drugog svetskog rata odlukom Zemaljskog antifašističkog veća Sandžaka (ZAVNOS) - rekao je Ugljanin diplomatama iz 16 zemalja EU koji su u sredu posetili Novi Pazar.Takođe, Ugljanin je poručio i da Bošnjaci nemaju nameru da budu ikebana u budućoj vladi jer „nijedna prethodna vlada, uključujući i dosadašnju Aleksandra Vučića, nije ispunila nijedan od postignutih sporazuma, pa su time prokockale sve poverenje Bošnjaka“.Osim toga, on je zatražio i usvajanje novog zakona o manjinama i rezolucije o Srebrenici u parlamentu.Na kraju, on je državne organe Srbije optužio za širenje straha u sredinama gde žive Bošnjaci.Ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da je Ugljanin izgubio osećaj za realnost i da takve izjave mogu naneti štetu građanima Sandžaka.- Ta politika je propala, iz godine u godinu dobijaju sve manje na izborima. To je čista utopija. Ne znam zašto to radi, nema nikakvog smisla ta izjava. Na to neće niko da reaguje, on je izgubio osećaj za realnost. Čudi me. On je svašta pričao u kampanji, i ajde to da pripišeš da radi zbog izbora, ali sada... - kaže Ljajić.Stara politikaLider BDZ Muamer Zukorlić nije hteo da se izjašnjava o statusu Sandžaka, a ističe da je Ugljaninova poruka primer da nastavlja s politikom dvoličnosti.- Ugljanin očito nastavlja sa svojom politikom dva lica, jedno kada je u vladi, a drugo kada nije. Dok je bio u vlasti, nije imao primedbe ni na vlast ni na državu, a kada govori izvan vlasti, onda ima retoriku kakvu čujemo ponovo. Ovakve izjave imaju težinu i zbog činjenice da mu je vlast omogućila da krađom izbora preuzme BNV i time što godinama drži vlast u Tutinu i Sjenici, odakle sve svoje političke aktivnosti finansira novcem građana - kritikuje Zukorlić.

Aleksandar PopovPRAVI CIRKUS I TRAŽI PAŽNJUDirektor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je ovo još jedan Ugljaninov marifetluk kojim pokušava da skrene pažnju javnosti.- Ugljanin pravi cirkus, pokušava da od turbo-tema privuče pažnju i skrene pažnju javnosti na sebe. Njega više niko i ne shvata ozbiljno, a naročito ne diplomatski krugovi, jer su svesni da ono što priča nema veze sa stvarnošću i da veštački podgreva neke priče - kaže Popov.

RANIJI ISPADITražio da UN u Sandžak pošalju mirovne snagePozvao mlade Bošnjake da prave državuNazvao Srbiju šovinističkom tvorevinomDRŽAVNE FUNKCIJE2004-2008. predsednik opštine Novi Pazar2008-2014. ministar bez portfelja i direktor vladine Kancelarije za održivi razvoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja