Riza Haljimi: PDD prvi put deo vladajuće većine u Skupštini Srbije
Foto: Nebojsa Mandić

Riza Haljimi: PDD prvi put deo vladajuće većine u Skupštini Srbije

Politika -

PREŠEVO - Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je danas da ta stranka podržava vladajuću većinu u Skupštini Srbije, što je potvrdio i jedini poslanik PDD Fatmir Hasni kada je svojim glasom podržao izbor Maje Gojković za predsednicu republičke skupštine.

Haljimi je izjavio da PDD očekuje da prvi put od kada ima svog poslanika u republičkom parlamentu bude deo vladajuće većine a ne opozicije, ali i da ne očekuje direktno učešće u Vladi Srbije već zastupljenost u državnim organima, pre svega u Koordinacionom telu za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja.

"U razgovoru sa mandatarom Aleksandrom Vučićem izneli smo naše interesovanje da se poboljša zastupljenost Albanaca u državnim organima i institucijama, a u vezi sa tim i predlog da ako Vlada ima stav da Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i dalje treba da funkcioniše, onda bi bilo dobro da predstavnik Albanaca vodi to telo", kazao je Haljimi.

On je rekao da na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem u sredu nije bilo reči o personalnim rešenjima ali da će na narednom sastanku predstavnici PDD imati konkretne predloge za svaku pojedinačnu funkciju, pa i za funkciju predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

"U neku ruku to je znak da se konačno menja stav Vlade Srbije, ova Vlada pokazuje da ima daleko ozbiljniji pristup u rešavanju problema. Imali smo razgovore i sa prethodnim vladama, koje je vodila Demokratska stranka, čak je 2009.godine potpisan i sporazum sa OEBS-om i Ministarstvom za lokalnu samoupravu za suštinsko uključivanje Albanaca u rad Koordinacionog tela ali to nikada nije realizovano", kazao je Haljimi.

Predsednik PDD je rekao da su se dosadašnji rezultati rada Koordinacionog tela u najvećoj meri svodili na transfer novca koji je u republičkom budžetu predvidjen za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja."Na takav način nije moguće sve rešiti. Ono što ćemo mi predložiti je da predstavnici lokalnih samouprava u saradnji sa nadležnim ministarstvima naprave planove i predloge za rešavanje najvažnijih problema na lokalnom nivou, i da se kasnije ti planovi i programi sprovedu", rekao je Haljimi.

On je podsetio da su predstavnici Albanaca i u prethodnom periodu bili na visokim funkcijama u Koordinacionom telu za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja, ali da su te funkcije bile samo protokolarne i bez suštinskog značaja."Predsednici opština Preševo i Bujanovac bili su automatski po funkciji i potpredsednici Koordinacionog tela ali to nije imalo suštinskog značaja, a predsednici ove dve opštine u prethodnom mandatu su i opovrgavali da su deo Koordinacionog tela", rekao je Haljimi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track