Tadić: Sa nama je Evropa i region, to je pobeda naše politike
Foto: KURIR

Drugi krug

Tadić: Sa nama je Evropa i region, to je pobeda naše politike

Politika -
Tadić je prošao kroz prepunu halu kroz špalir pristalica. Konvencija je počela čitanjem podrške političkih partnera koji su podržali Borisa Tadića u drugom krugu
1 / 18 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Završna koncencija Borisa Tadića počela je u 17.15 časova u Beogradskoj areni. Tadić je prošao kroz prepunu halu kroz špalir pristalica. Konvencija je počela čitanjem podrške političkih partnera koji su podržali Borisa Tadića u drugom krugu.

U Areni su bili i Slobodan Šijan, Mira Banjac, Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Tihomir Stanić, Momčilo Bajagić Bajaga, Zdravko Čolić, Dragoljub Đuričić, Aleksandar Saša Đorđević, Radoš Bajić, Dara Džokić, Merima Njegomir, Miroslav Ilić, Boda Ninković, Jjagoš Marković, Vjera Mujović...

Konvencija je počela himnom Evropske Unije "Oda radosati" u izvođenju trubačkog orkestra, kao i himne Srbije "Bože pravde". Viorile su se zasave Srbije, EU, Demokratske stranke, kao i partijske zastave koalicionih partnera okupljenjih oko DS na listu "Izbor za bolji život". Na tribinama Arene razvijeni su transparenti podrške Tadiću iz gradova i opština širom Srbije, a po tradiciji sluša se muzika tipična za skupove demokrata - "Što ne može niko možes ti", "Flojd"...Brojne pristalice uzvikivale su "Pobeda, Pobeda", "Borise, Borise", "Boris predsednik"... Podršku Tadiću dale su i mnoge javne licnosti, a između ostalih, Mira Banjac, Predra Ejdus, Branislav Lečić, kao i brojni predstavnici Srba iz zemalja regiona. Na konvenciji su govorili i specijalni izaslanik francuskog predsednika Fransa Olanda Alan Rišar, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, otac najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, Srđan Đoković, kao i visoki fukcioneri Demokratske stranke i koalicinoh partera Dragan Đilas, Rasim Ljajić i Nenad Čanak.

Mitingu su prisustvovali i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin i predstavnik Srba iz Hrvatske Milorad Pupovac.

Gostima se najpre obratio potpredsednik DS Dragan Đilas.

Glasali ste i hoćete Srbiju u kojoj hoćemo da popravimo sve ono što nije valjalo i da popravimo ono što narod nije hteo. Rekli ste na izborima: "uprkos svemu dajemo vam poverenje da nas baš vi izvedete iz krize.Naš plan je sledeći. Manje politike više tada, manje korupcije više radnih mesta. Postoje tri koraka za ispunenje ovog plana:Prvi je da u nedelju masovno u ubedljivo potvrdimo da Srbija ima svog predsednika i da nam drugi nije potreban.Drugi korak je da napravimo vladu sa kapacitetom da zaustavi krizu.Treći korak je da naš predsednik i vlada mudro i ofanzivno zaustave krizu i od Srbije napravimo dobro mesto za život.

Đilas je pozvao građane da u nedelju, 20. maja, glasaju za predsedničkog kandidata te stranke Borisa Tadića i tako omoguće bolju i sigurniju budućnost sebi i svojoj deci. Đilas je naveo da je narod zaslužio da živi bolje, a da su mnogi političari zaslužili da žive lošije. "Tadić je kandidat koji može da ispuni najviše kriterijume", rekao je Đilas.

Ljajić: SNS je ponovo protiv Evrope

Rasim Ljajić naveo je da je TV duel između Tadića i Nikolića pokazao i nevernim Tomama pomogao da reše dilemu. Ljajić je optužio SNS da su ponovo promenili svoju politiku.- Videlo se da ti ljudi ne menjaju stavove na mesece, već na dnevnom nivou. Koliko do juče bili su veći katolici od pape u zalažući se za Evropu, a juče potpisuju sporazum protiv Evropske unije i kažu da će organizovati referendum za pristupanje EU. Sutra biramo između Evropske unije i protiv. Ovo nije izpor između Tadića i Nikolića, ovo je referendum za Evropu. U nedelju imate jedan listić sa dva imena. Zaokružite prvo ime, nemojte da čitate dalje. Ne biramo direktora zemljoradničke zadruge nego sudbinu u narednih pet godine. Niko predsednički posao ne može da radi bolje od Borisa Tadića - poručio je Rasim Ljajić.Podrška Fransoa Olanda

Prisutnima se obratio i specijalni izaslanik novoizabranog predsednika Francuske Fransoa Olanda, Alan Rišar.- Gospodine Tadiću u potpunosti možete da računate na podršku Fransoa Olanda na putu evropskih integracija. Znamo da ste vodili odvažnu politiku evrointegracija i da ćemo uskoro moći da proslavimo zajedno. To će biti zadatak koji će ispuniti Fransoa Oland i Boris Tadić na njihovim mandatima - poručio je Rišar, koji se zatim osvrnuo na predstojeći grand slem Rolan Garos!Voleli bi da na Rolan Garosu pobedi Francuz, ali ako dođe do finala svi Francuzi će navijati za Novaka Đokovića! Dodik: Živele Srbija i Republika Srpska, za pobedu Borisa TadićaMilorad Dodik, predsednik Republike Srpske, rekao je da je došao da proslavi pobedu Borisa Tadića na predsedničkim izborima.- Želimo evropsku Srbiju jer samo tada neće biti granice na Drini. Tadić je pripadnik našeg naroda koji nikada nije smetnuo s uma da je Srbin, uvek uz Srbiju i Srbe u okruženju. Nemamo boljeg od Borisa Tadića - rekao je Dodik i dodao da Srbija mora da uvede Balkan u Evropski uniju. Obraćanje je završio s rečima Živela Srbija, Živela Republika Srpska, za pobedu Borisa Tadića.

Tadić: Sa nama je Evropa i region, to je pobeda naše politike

Na kraju konvencije prisutnima se obratio Boris Tadić.- Srbija je u našim mislima i srcima, mi znamo svaki pogled u Srbiji, svaku brigu, svaku nadu i patnju. To je naša Srbija. Pomirili smo Srbiju. čak i ovih dana kada trpimo teške reči i opake uvrede. Čak i nakon ovih izbora ćemo pružiti ruku onima koje ćemo pobediti na ovim izborima. To je politika pomirenja - poručio je Tadić na početku.

- Naš narod je kroz istoriju, kako je rekao Alan Rišar, podneo velike žrtve i imao nebrojene nesreće. Izdržali smo i vreme kad smo bili obarani u svetskim medijima. To je bilo nepravedno. Bilo je trenutaka kada su ružno govorili o nama u svetu. Danas Srbiju svi uvažavaju, danas je u ovde sa nama predstavnik predsednika Francuske, sa nama su gosti iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Rumunije, iz svih zemalja Evrope jer smo ispunili zadatak da pomirimo Srbiju sa Evropom, ali nikada nećemo odustati od našeg identiteta i naše kulture - rekao je kandidat za predsednik DS-a i osvrnuo se na region.

- Veoma sam ponosan da smo mi objedinili predstavnike svih zemalja iz Jugoistočne Evrope. Vodeći aktivnu politiku stekli smo prijatelje u svim zemljama jer nikome ne želimo zlo. Slušamo istu muziku, gorovimo istim jezikom i zato Demokratska stranka danas može da kaže da ponosno vodi zemlju politikom pomirenja i objedinjuje sve narode - rekao je Tadić.

Boš, Simens, Fijat... sada su srpske kompanije

Moramo da popravimo ono što nismo valjano uradili, ali ne odustajemo niti u jednoj prilici. Samo na taj način krenućemo ponovo visokim stopama ekonomskog rasta, duboko sam uveren u to. Nijedna politika nema šanse ako nije ekonomski utemeljena. Veoma je važno da se borimo za svako radno mesto. To je najveća borba ovog vremena. Mi smo postavili sistem koji daje rezultate, koji dovode najveće kompanije sveta, I Boš, i Simens, i Fijat... Sve su to sada i srpske kompanije. Investicijama u nauci i obrazovanju dajemo garancije za budućnost - istakao je Tadić i dodao da nas čekaju novi izazovi.

- Bio bih nepošten kada bih rekao da će sve biti glatko i da nas čeka med i mleko. Želimo da povežemo gradi i selo. Hrana mora da bude jeftina, ali kvalitetna. Uspeli smo da zadržimo cene osnovnih životnih namirnica. Nema radnih mesta i sa štampanjem para. Samo politika integracija ka Evropskoj uniju može da dovede radna mesta i bolji život zato što samo ta politika garantuje budućnost naše dece. Od te politike nećemo odustati i zato su nam potrebna najveća imena u nauci sportu, kulturi... Hvala Vam - rekao je Tadić, koji se zatim osvrnuo na izbore.

- Dvadeseti maj je veliki dan. To je dan slobode. Mi smo uzdigli našu zemju, ali moramo da nastavimo dalje. Da li ćemo biti stabilna zemja ili ćemo pokleći. Da li ćemo ići ka Evropskoj uniji ili ćemo ponovo dovesti u pitanje. Zašto sam tražio da se pitanje korupcije stavi kao prvo. Jer verujem da će čovek koji će biti izabran za predsednika Srbije, a to verujem da ću biti ja, biti čovek bez mrlje. Hvala vam na podršci - završio je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track