NULAND PRENELA PORUKU VUČIĆU: Uvek ćemo biti tu i podržati Srbiju na evropskom putu!
Foto: Dragan Kadić

NULAND PRENELA PORUKU VUČIĆU: Uvek ćemo biti tu i podržati Srbiju na evropskom putu!

Politika -

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland koja boravi danas u Beogradu, večeras se sastala sa premijerom vlade Aleksandrom Vučićem u vili Bokeljka.

U obraćanju novinarima Vučić je rekao da su on i Njuland razgovarali o ekonomskim, političkim odonosima, da se uveća broj američkih investitora u Srbiji.

Kako je na zajedničkoj pres konferenciji rekao premijer, razgovaralo se na četiri nivoa i o važnim temama, pre svega o bilateralnim odnosima, političkim i ekonomskim, a u okviru toga Srbija je izrazila interesovanje za većim prisustvom investitora iz SAD.

- Mislimo da možemo da privučemo još investitora u Srbiju, uradićemo sve da u okviru vladavine prava poboljšamo pravnu sigurnost i privučemo još investitora", naglasio je Vučić, ocenivši da su političcki odnosi dve zemlje vrlo dobri i da mogu biti još bolji.

Drugi nivo razgovora odnosio se na zahvalnost Srbije SAD za podršku koju našoj zemlji pružaju na evropskom putu, pa je Vučić najavio da će Vlada Srbije biti predstavljena na najvišem nivou 18. jula u Briselu, kada poglavlja 23 i 24 budu i zvanično otvorena.

"To otvaranje poglavlja dugujemo i prijateljima iz SAD koji su to uvek podržavali", istakao je Vučić.Važna tema za Srbiju je regionalna stabilnost, ocenio je Vučić, dodajući da je i o tome razgovarao sa Nulandovom."Za nas je važna puna regionalna stabilnost, puna politička stabinost, a ja sam rekao da će Srbija investirati mnogo energije, truda i napora da sačuva mir i stabilnost u regionu, jer se ne plasimo teških reformi", rekao je Vučić, a s obzirom na ambicione planove o privrednom rastu u ovoj i narednoj godini primetio je da je za to regionalna stabilnost neophodna.

Konačno, kako je naveo,Srbija želi dobre odnose sa SAD, jer kao mala zemlja, a čuvjajući svoju nezavisnost i suverenost uvek vodimo računa da imamo još bolje odnose sa SAD.Zahvalio se Nuland na ličnim naporima, koja, kako je rekao, neretko dolazi u Srbiju i uvek ima vremena za nas i koja je mnogo napora i energije uložila da bi poboljšala odnose sa Sribjom i da bismo unapredili ekonomske odnose.

Vučić se zahvalio i ambasadoru SAD u Beogradu Kajlu Skatu, a posebno zbog prve avio linije ka Njujorku, navodeći da je do danas popunjenost tog leta 84,1 odsto, iako je projekcija bila 65-66 odsto.

Nuland je u razgovoru čestitala Vučiću na novom mandatu i da joj je drago da može da razgovara o otme kuda se Srbija kreće.

On je dodao da će Srbija investirati mnogo da se očuva mir i stabilnost, kao i da se unaprede odnosi Srbije i SAD.

- SAD su izuzetno ponosne i zadoovljne što im je Srbija partner i što nastavlja put ka EU. Veoma cenimo ulogu Srbije u regionu i snažni smo zagovornici srpskog i kosovskog dijaloga.

Nuland se zahvalila Srbiji u ime predsednika Obame što su pomogli prebacivanje dva bivša zatvorenika Gvantanama u Srbiju, čime se Srbija svrstala u grupu od 10 zemalja koje su to isto uradile.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija ponaša kao partner u mnogim mirovnim operacijama širom sveta i da je u tom smislu i pružila pomoć u relokaciji dva zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland podsetio da su tu pomoć već pružile Nemačka i mnoge zemlje u regionu, te da je ta praksa uobičajena.

"Mi se ponašamo kao partneri i u mnogim operacijama širom sveta. Sa takvom ulogom partnera Srbija će nastaviti. To govori dobro o našoj zemlji i to je dobar signal za neko buduće zajedničko delovanje", rekao je Vučić i zahvalio američkom predsedniku Baraku Obami na porukama vezano za dvojicu zatvorenika.

- Sjedinjenje Americke Države razumeju da Srbija ima tradicionalno čvrste veze sa Rusijom i ne vide kontradikciju u tome da Beograd ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama, poručila je večeras pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u Beogradu.

"Razumemo da Srbija ima dugotrajnu saradnju i da su njene veze s Rusijom čvrste. Ne vidimo kontradikciju u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama. Nikad ne bismo ni pomislili da od partnera i saveznika tražimo da bira stranu", poručila je Nuland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track