SELAKOVIĆ ODGOVORIO KOCIJANČIĆEVOJ: Odgovor EU na Vučićevo pismo ne sme biti reda radi!
Foto: Zorana Jevtić

Neophodna oštrija reakcija na provokacije Hrvatske

SELAKOVIĆ ODGOVORIO KOCIJANČIĆEVOJ: Odgovor EU na Vučićevo pismo ne sme biti reda radi!

Politika -

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je danas da je reakcija Evropske unije (EU) povodom pisma premijera Srbije Aleksandra Vučića "više reda radi" i da nema nikakve suštine.

Povodom izjave portparolke Evropske komisije Maja Kocijančić da se pitanja pokrenuta u pismu srpskog premijera čelnicima Evropske komisije "tiču temeljnih i bespogovornih načela EU i očekuje se da im budu privržene zemlje članice EU i kandidati za članstvo", Selaković je rekao da je to "strogo formalna izjava".

"To je izjava više reda radi. Nema tu nikakve suštine", rekao je Selaković..

On je naveo i da želi da veruje da će doći do drugačije reakcije EU, jer Srbija u "ovoj vrsti diplomatskog konflikta nikakvim svojim aktom nije isprovocirala Hrvatsku".

"U Hrvatskoj nema ni izvinjenja, nema ničega čime bi zvanična Hrvatska napravila otklon od onoga što se dešava", dodao je Selaković.

Podsetimo, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da se pitanja pokrenuta u pismu srpskog premijera Aleksandra Vučića čelnicima Evropske komisije "tiču temeljnih i bespogovornih načela Evropske unije i očekuje se da im budu privržene zemlje članice EU i kandidati za članstvo".

Kocijančić je to izjavila povodom pisma koje je srpski premijer uputio predsedniku EK Žan-Klodu Junkeru, komesaru Johanesu Hanu i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, u kojem predočava da se "u Hrvatskoj vodi ogoljena antisrpska politika".

Portparolka Kocijančić je istakla da će "Komisija naravno odgovoriti na to pismo" u kojem Vučić takodje naglašava da se u Hrvatskoj ukidaju presude zločincima iz drugog svetskog rata, dižu spomenici i rehabilituju zločinci.

"Od svih očekujemo da poštuju svoja obećanja i obaveze", podvukla je predstavnica za štampu Johanesa Hana i Federike Mogerini.

"Zahtev Tribunala je pritisak"

Selaković je ocenio i da zahtev Haškog tribunala da Srbija promeni zakon kako bi mogla da izruči troje radikala tom sudu predstavlja pokušaj svojevrsnog pritiska."Haški tribunal je zadužen za ono što je propisano njegovim Statutom. Naš Zakon o saradnji sa haškim Tribunalom donet je u saradnji sa predstavnicima tog tribunala. Takva praksa nije zabeležena i potpuno je neprihvatnjljivo da se zakon menja na zahtev Tribunala", rekao je Selaković. "Mi smo tražili od tribunala da nam ustupi taj predmet čime smo pokazali dobru volju. Hag ovim pokušava da skrene pažnju na sebe jer mu ističe vreme a nije ispunio svrhu zbog koga je osnovan, a to je uspostavljaljnje međunarodne pravde", istakao je Selaković.

(Tanjug/RTS/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track