Đurić sutra u Briselu o ZSO:  Važno je da Telekom Srbija nesmetano funkcioniše na KiM
Foto: Fonet

Đurić sutra u Briselu o ZSO: Važno je da Telekom Srbija nesmetano funkcioniše na KiM

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će sutra u Briselu biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine o Zajednici srpskih opština (ZSO) i telekomunikacijama.

Prema njegovim rečima, važno je da Telekom Srbija nesmetano funkcioniše na KIM i za to treba da se obezbede zajednički uslovi.

Đurić je kazao i da most na Ibru neće biti otvoren sve dok u potpunosti ne bude zatvorena rekonstrukcija, odnosno pretvaranje ulice Kralja Petra u pešačku zonu.

"Za razliku od vremena kada su do pre samo nekoliko godina razni rasipali i krali narodni novac na neopstojeće projekte na severu KIM, mi danas gradimo i za šest meseci, do 20. januara čitava Kosovska Mitrovica, dobiće potpuno novi izgled saobraćaja i mnogih ključnih ulica", rekao je Đurić.

On je istakao da most neće biti otvoren sve dok ne bude uspostavljn i statički punkt KFOR-a pored mosta sa severne strane i srpskog dela kosovske policije.

Istakao je da Srbija primenjuje sve sporazume koji su dogovoreni, ali, dodao je, ne čudi to što ima pojedinih kosovskih predstavnika Albanaca koji to ismevaju, dok s druge strane ništa nisu uradili op pitanju ZSO.

Komentarišući posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji, Đurić je podsetio da se premijer Aleksandar Vučić tri puta već sreo sa njim.

"Želimo da gradimo što je moguće kvalitetnije odnose sa SAD i to je nešto što je u interesu naroda", rekao je Đurić i podsetio da su u četiri meseca u Srbiju dolaze ili će doći predstavnici najvažnijih zemalja na svetu.

Imali smo predsednika Kine, sada dolazi potpredsednik SAD, imaćemo posetu predsednika ruske vlade, veče pre dolaska potpredsednika Bajdena, u Srbiju dolazi švedski premijer, istakao je Đurić, dodajući da je Srbija postala izuzetno važan sagovornik po pitanju regionalnih odnosa, stabilnosti, kao i značajnih ključnih tema za Evropu kao što je migrantska kriza.

"Ugled naše zemlje je zahvajlujući aktivnostima vlade i ličnom autoritetu predsednika vlade u znatnoj meri porastao, a to se preliva i na pitanje položaja Srba na KIM", zaključio je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track