EU za brzo formiranje vlade Srbije

Miroslav Lajčak preneo poruke Brisela

EU za brzo formiranje vlade Srbije

Politika -
Izaslanik visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarao juče sa SNS, DS i SPS

BEOGRAD - Da s evropskog puta ne skrenemo...Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je juče u Beogradu da EU očekuje brzo formiranje vlade Srbije, čiji će prioritet biti evropske integracije i koja će imati ambiciju i snagu da sprovodi reforme. On se sastao s novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i čestitao mu na pobedi.

- EU ne utiče na to ko bi trebalo da formira vladu - poručio je Lajčak, navodeći da bi Unija volela da vidi Vladu Srbije spremnu da nastavi reforme, s nastavkom evropskih integracija i dijaloga Beograd-Priština kao prioritetima.

Nikolić se u razgovoru s Lajčakom takođe založio za brzo formiranje vlade, „koja će imati zadatak da se što pre uhvati ukoštac s problemima s kojima se suočavaju građani Srbije“. On je podvukao i da će „u svom radu posebno insistirati na nastavku evropskog puta Srbije, na stvaranju nacionalnog konsenzusa za rešenje problema Kosova i Metohije i na borbi protiv korupcije i kriminala“.

- Moj cilj će biti stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika, kako bi Srbija mogla da postane normalna i moderna evropska zemlja - poručio je Nikolić.

Lajčak je juče razgovarao i s Ivicom Dačićem, koji ga je obavestio da njegova stranka i koalicija sa PUPS i JS „insistiraju na formiranju koalicije za DS“. Miroslav Lajčak se sreo i s ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i tom prilikom pohvalio reforme sprovedene u sistemu odbrane. Šutanovac je istakao da između Srbije i Slovačke postoji odlična saradnja na svim nivoima.

(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track