AMERIČKI MEDIJI PUNI HVALE ZA SRPSKOG KANDIDATA Vol strit džurnal: Jeremić najbolji izbor za UN!
Foto: Reuters

Bivši šef srpske diplomatije za sada na 3. mestu

AMERIČKI MEDIJI PUNI HVALE ZA SRPSKOG KANDIDATA Vol strit džurnal: Jeremić najbolji izbor za UN!

Politika -

Najbolji izbor za reforme u Ujedninjenim nacinama je srpski kandidat za generalnog sekretara Vuk Jeremić, ocenjuje Vol strit džurnal.

Kako se navodi, na listi kandidata za naslednika Ban Ki-muna se ističe “favorit Vladimira Putina i doživotni socijalista koji je zloupotrebio globalnu humanitarnu organizaciju”, time misleći na bivšeg premijera Portugala Antonija Gutereša.

Antonio Gutereš, Foto: Fonet/AP
Antonio Gutereš, Foto: Fonet/AP

Ističe se da je Gutereš favorit zapadnih sila, ali se dodaje i da zbog tradicije rotirajućeg liderstva prednost u odnosu na njega ima slovački diplomata Miroslav Lajčak, za koga se ističe da je bio to i u komunističkom uređenju, kao i da ima doktorat sa Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi. Takođe, mnogo se govorilo o tome da bi sledeći generalni sekretar trebalo da bude žena, ali se ističe da Bugarka Irina Bokova i Argentinka Suzana Malkora ne mogu da steknu dovoljnu podršku, iako ih favorizuju ruski, odnosno američki establišment.

Miroslav Lajčak, Foto: Fonet/AP
Miroslav Lajčak, Foto: Fonet/AP

”To ostavlja bivšeg srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića, koji je u neformalnom glasanju zauzeo treće mesto, kao jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu. On ima 41 godinu, školovan je na Harvardu, mlad je, ali je bio lider u društvenom pokretu koji je pomogao u rušenju diktature Slobodana Miloševića. Radio je u prozapadnoj vlasti Borisa Tadića, koji je 2010. godine izjavio izvinjenje zbog masakra u Srebrenici”, navodi Vol strit džurnal.

Foto: Printscreen/wsj.com
Foto: Printscreen/wsj.com

Navodi se i da Jeremić razume da bi njegov prvi posao na mestu generalnog sekretara trebalo da bude kontrolisanje birokratije Ujedinjenij nacija i sprečavanje korupcije koja je zavladala u vreme Kofija Anana.

Vuk Jeremić, Foto: AP
Vuk Jeremić, Foto: AP

Neimenovane diplomate istakle su da Savet bezbednosti UN ima za cilj da preporuči kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track