MARKO ĐURIĆ: Zaprepašten sam zabranom dolaska u Peć
Foto: Fonet

Onemogućena poseta Pećkoj patrijaršiji

MARKO ĐURIĆ: Zaprepašten sam zabranom dolaska u Peć

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije Vlade Srbije Marko Đurić izrazio je večeras zaprepašćenje javno iskazanom namerom privremenih institucija samouprave u Prištini da mu onemoguće da poseti Pećku Patrijaršiju, gde je želeo da srpskim monahinjama, koje žive u veoma teškim uslovima, uruči preko potrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

"Ovo nije samo besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini, već je i najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji.

Očekujem da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, najodlučnije reaguje na ovaj poslednji u nizu pokušaja da se taj dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa", naveo je đurić.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, on je dodao da će u Briselu morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije.

"Vladu Srbije ništa ne može da spreči da bude uz svoj narod i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji i da radi na tome da na prostoru naše južne pokrajine vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu", rekao je đurić.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude. Svakako ću narednih dana nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini", dodao je.

"Priština ni do sada nije uspevala da me nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima spreči da budem sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, i zato su jedini gubitnici ovog besmislenog poteza građani u našoj južnoj pokrajini koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti", zaključio je Đurić.

Foto: Beta
Foto: Beta

MIP Kosova nije dozvolio Đuriću da sutra poseti Peć

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Kosova odbilo je zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da sutra poseti Peć.Kako javlja portal Koha.net odluka MIP Kosova je doneta u punoj koordinaciji sa institucijama Kosova i dolazi nakon pokušaja Đurića da u Gračanici promeni najavljenu agendu posete i pokušaja da "onemogući Policiju Kosova da ostvaruje svoje zadatke".

Portal prenosi da se u obrazloženju odluke navodi da su izjave Đurića medijima nakon tog dogadjaja "bile provokativne i u suprotnosti sa duhom saradnje, koji Priština i Beograd streme da postignu kroz dijalog".

Pored toga, konstatuje se da su njegove provokacije protiv interesa kosovskih Srba, koji su odlučili da žive na Kosovu i da budu deo javnog života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track