SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA ZASEDANJE: Poslanici i danas o finansiranju lokalne samouprave
Foto: Dragana Udovičić

Sednica počinje u 10 časova

SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA ZASEDANJE: Poslanici i danas o finansiranju lokalne samouprave

Politika -

Skupština Srbije će raspravu o predloženim izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave nastaviti danas u 10 sati.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprve Ana Brnabić izjavila je da je skupštinska rasprava o Predlogu izmene Zakona o finasiranju lokalnih samouprava bila vrlo intenzivna i da je aktivno ucestvovala u njoj, jer je želela svima u sali i svim građanima da pruži odgovore na postavljena pitanja.

Ana Brnabić, Foto: Zorana Jevtić
Ana Brnabić, Foto: Zorana Jevtić

"Najvažnije je da se svi slažemo da je potrebno da se uredi sistem lokalnih samouprava i način njihovog funkcionisanja. Ovaj zakon obezbeđuje ravnomernu raspodelu prihoda između lokalnih samouprava koje imaju značajan nivo samoodrživosti od državnog budžeta i onih koje to nisu postigle u željenom nivou", kazala je ministarka.

BURNA RASPAVA U SKUPŠTINI: Opozicija: Superhik zakon; Vlast: lokal neće biti ugrožen

Brnabićeva je navela da predloženi zakon prevazilazi slabosti postojećeg sistema finansiranja jedinica lokalnih samouprava i uvodi odgovorniji odnos prema važnosti naplate prihoda od strane lokalnih samouprava.

ANA BRNABIĆ: Novi zakon uspostavlja ravnotežu u raspodeli prihoda

Ona je navela da lokalne samouprave manjak mogu da nadoknade ili ažuriranjem baze podataka o imovini, najavljenim povećanjem cene rada, kao i i borbom protiv sive ekonomije koja je prioritet Vlade Srbije.

PRVO JESENJE ZASEDANJE POČELO BURNO: Poslanici o migrantskoj krizi, akreditacijama, Er Srbiji...

"Ovaj zakon se donosi da bi se uspostavila ravnoteža u raspodeli prihoda između centralne vlasti i lokalnih samouprava odnosno da je smanjenje procenta od poreza na zarade mera fiskalne konsolidacije u cilju smanjivanja ukupnog budzetskog deficita", kazala je ministarka.

Brnabićeva je podsetila da je danas prvi put branila zakon Vlade Srbije u parlamentu i najavila da planira da bude aktivna u raspravama kada se budu predstavljali budući, jer veruje u kulturu dijalog.

(FOTO) VISOKA ELEGANCIJA ZA SKUPŠTINSKE KLUPE: Evo kako su poslanici došli na prvo jesenje zasedanje

U raspravi na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja, poslanici vladajuće koalicije su ocenili da su izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava nastavak reformi i da se njima održava makroekonomska stabilnost, dok je opozicija kritikovala taj predlog, smatrajući da će opštine biti siromašnije.

Većina poslanika opozicije najavila je da neće podržati taj predlog zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track