NENAD BOROVČANIN OTVORIO DUŠU: I Srbija i SPS se urušavaju u talogu poltronstva
Foto: Zorana Jevtić

Socijalisti su u nokdaunu

NENAD BOROVČANIN OTVORIO DUŠU: I Srbija i SPS se urušavaju u talogu poltronstva

Politika -

BEOGRAD - Nenad Borovčanin iz Socijalističke partije Srbije izjavio je da je sistem u Srbiji narušen talogom poltronstva koji urušava rad javnih institucija i političkih stranaka, te da je krajnje vreme da se uspostavi kriterijum čestitosti, rada i odgovornosti u delovanju političkih i državnih funkcionera.

Borovčanin, doskora bivši član Glavnog odbora, kojeg je napustio nezadovoljan disciplinskom merom stranačkih organa koji su mu izrekli ukor pred isključenja zbog stavova koje je iznosio na društvenim mrežama, ove optužbe izneo je i na račun svoje stranke od koje očekuje da se prva odrekne poltronstva kao merila napredovanja u političkom životu.

"Još sam u SPS-u, podneo sam ostavku samo na članstvo u Glavnom odboru. A da li ću i ostati, zavisi od toga da li će rukovodstvo partije prihvatiti moje sugestije", rekao je Borovčanin u emisiji Pravi ugao RTV-a.

Dodao je da su zbog aktuelnih previranja u SPS-u, svi zajedno u nokdaunu, iako se u javnosti priča da vlada jedinstvo i harmonija.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Treba se pogledati u ogledalo i jedni drugima u oči, te dogovoriti ili razići ljudski", istakao je.

Komentarišući meru koju mu je izrekla stranačka disciplinska komisija, a za koju je, kaže, saznao iz medija i od neimenovanih izvora, on je ukazao da verbalni delikt, za koji je optužen, ne postoji ni u zakonima, te da bi bilo glupo da postoji u partijama.

"Zaprepastilo me je da sam optužen za verbalni delikt pošto sam izražavao mišljenje na društvenim mrežama. Ne znam za šta sam konkretno dobio ukor", naveo je on.

Upitan da li je preterao kad je u komentarima takve manire stranke poredio sa Gestapoom, Borovčanin je rekao da se ne kaje jer je bio povređen i razočaran zbog načina komunikacije preko neimenovanih izvora o tome da je ukoren.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

U SPS se, kaže, učlanio na poziv predsednika stranke Ivice Dačića i zato što je iskreni levičar, dodajući da ta svoja uverenja nije spreman da menja, ali da ne zna da li su od tih uverenja odstupili neki drugi stranački funkcioneri SPS-a.

"Uveren sam da šira javnost deli moje mišljenje da su kriterijumi poltronstva, ne samo u partijama nego i u javnim organima, nataložili toliko mulja da je to teško čistiti. Krajnje je vreme da se uvede princip čestitosti, rada i morala u funkcionisanje u javnom prostoru. To je muka ove zemlje, da se poltronstvom dolazi na funkcije, i u strankama i u državnim organima. Takav sistem je u korelaciji sa ličnim bogaćenjem, jer su mnogi tako zloupotrebili ideju levice, kad je reč o SPS-u", naveo je on.

Nije, međutim, želeo da imenuje na koje funkcionere SPS-a misli, jer se, kaže, boji da kada bi počeo da nabraja ne bi nekog izostavio.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Upitan koliko su aktuelne partijske mere prema njemu posledica saveza sa DS-om koji je sklopio u opštini Stari grad uprkos odluci SPS-a da se ide u koalicije sa SNS, Borovčanin je kazao da je takav dogovor napravio uz saglasnost sa liderom svoje stranke sa kojim se prethodno o tome konsultovao, a zbog toga što nije postojala matematička većina da se koalicija pravi sa nekim drugim.

Objašnjavajući svoju ocenu da je SPS-u potrebna dezinfekcija, rekao je da je mislio na "dezinfekciju karaktera", te da ako SPS krene od sebe u tom pogledu, onda će moći da to traži i od drugih.

"Nama je neophodno da potenciramo ostvarene ljude koji će imati više kredibiliteta na javnim funkcijama od onih koji se ostvaruju isključivo preko politike", istakao je.

Na Dačićevu poruku da javne svađe i vređanje nisu način komunikacije, Borovčanin odgovara da će mu biti drago ako lider SPS održi tu reč i ako ga pozove da o tome razgovaraju.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Dodao je i da očekuje da mu stranka uskoro odgovori na ukor koji je on uputio stranci nakon mere koja mu je izrečena preko medija.

Na opasku da nije dobio javnu podršku stranačkih kolega nakon ovih dešavanja, on je rekao da je imao dosta poziva stranačkih kolega koji su ga lično podržali.

"Verovatno čekaju mišljenje vrha. Ja nikad nisam išao u partiju po svoje mišljenje", naveo je, dodajući i da su neki koji su ga javno osudili drugačije pričali s njim u neposrednom razgovoru.

Borovčanin je poruči i da bi stranački organi SPS-a trebalo ad se bave medijskim aferama koje iz stranke podmeću neimenovani izvori, jer je, kako je ocenio problem za stranku.

A komentarišući medijske napise da je na delu udar na SPS jer neko sa zapada pokušava da disciplinuje Dačića, sugerisao je da oni koji imaju takva saznanja o stranim plaćenicima treba da ih prijave nadležnim organima, navodeći da on u toj grupi nije.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Borovčanin smatra da ukor koji je dobio nije posledica njegovog zalaganja da Branko Ružić preuzme operativno rukovođenje strankom, jer je, kako kaže istovremeno zagovarao i da Dačić treba da ostane predsednik stranke.

Kaže da i dalje komunicira sa većinom funkcionera SPS.

Ne veruje da se ovim kažnjava ni zbog toga što se dok je bio na mestu državnog sekretara u Ministarstvu za sport zamerio klubovima Crvena zvezda i Partizan jer je tvrdio se njima daje mnogo novca i da bi bilo bolje da se taj novac uložiti u razvoj školskog sporta.

"Vlada Srbije izdvaja dosta novca za pripreme i nagrađivanje sportista, i tu je za primer u regionu, ali s druge strane, mora da se završi tranzicija u sportu i da se postepeno uspostavi sistem školskog sporta. I da više nemamo one skupštine klubova koje liče na koza nostru sa tim džipovim i tompusima", smatra on.

Borovčanin tvrdi i da mu ne pada na pamet da pravi novu stranku ukoliko se raziđe sa SPS-om.

"Moja ubeđenja ostaće ista, bio u SPS-u ili van te stranke", rekao je on za Radio-televiziju Vojvodine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track