VIŠE OD MILION GRAĐANA UGROŽENO! Pogledajte kakva voda teče u ovom srpskom gradu
Foto: Facebook Printscreen

Teški metali teku kroz slavine

VIŠE OD MILION GRAĐANA UGROŽENO! Pogledajte kakva voda teče u ovom srpskom gradu

Društvo -

Opšte je poznato da Vojvodina kuburi sa pijaćom vodom koja je u mnogim mestima neispravna za konzumaciju. Međutim mnogi od nas nisu imali prilike da vide kako izgleda voda pomešana sa teškim metalima.

Međutim, jedna takva fotografija nastala je u Čurugu, u opštini Žabalj, na kojoj se umesto bezbojne vode za piće može uočiti tečnost narandžaste boje.

Božo Dalmacija, direktor Departmana za hemiju sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je u ovom konkretnom slučaju reč o prisustvu gvožđa u vodovodu, kao i nedostatku fabrike za proizvodnju vode.

- Takva braonkasta nijansa, nekada i sa crnim tačkama, neprimetna je u podzemnim vodama. Međutim, kada dođe do nastanka neke promene u cevovodu, podigne se talog koji sa sobom ponese gvožđe, mangan i bakterije. Takva voda može biti problematična za piće, ali i za veš mašinu – objasnio je profesor i naglasio da bi u slučaju konzumacije ove vode za piće došlo do mučnine i povraćanja.

Kako kaže, veći problem bi izazvalo prisustvo mikroorganizama.

- U Vojvodini postoji 400 naselja, a fabrike za proizvodnju vode prisutne su u tek 18 slučajeva. To znači da se preko milion ljudi svakodnevno suočava sa neispravnom vodom za piće, a rešenje je trenutno nemoguće zbog loše politike o vodama, zbog manjka stručnjaka i nedostatka novca – rekao je Dalmacija.

On je dodao da u Čurugu na snazi nije zabrana vode za piće, kao i da bi rešenje moglo da bude češće ispiranje vodovodne mreže.

(Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track