SKUPŠTINA SRBIJE: Konstituisane 62 grupe prijateljstva, poslanice SRS i DJB napustile sednicu
Foto: AP

SKUPŠTINA SRBIJE: Konstituisane 62 grupe prijateljstva, poslanice SRS i DJB napustile sednicu

Politika -

BEOGRAD - Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije konstituisao je danas 62 poslaničke grupe prijateljstva i izabrao predsednike tih grupa. Zbog izbora predsednika došlo je do polemike, a poslanice Srpske radikalne strake i Dosta je bilo napustile su sednicu odbora, jer, kako kažu, nisu na vreme dobili mogućnost da predlože predsednika i zato što o tome nije bilo dogovora.

Poslanica SRS Nataša Jovanović želela je da grupu prijateljstva sa Rusijom vodi šef radikala Vojislav Šešelj, ističući da su oni aplicirali samo za grupe prijateljstva sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da se po tome vidi ko brine o nacionalnim interesima.

Ona je rekla da je politika naprednjaka "politika sunovrata i hrljenja ka EU", kao i da u prethodnom sazivu nije učinjeno ništa da se poboljša odnos sa Rusijom u okviru grupe prijateljstva.

Poslanica SNS Aleksandra Đurović koja je i izabrana za predsednicu grupe prijateljstva sa Rusijom, rekla je da navodi Jovanovićeve nisu tačni i da su se uvek zalagali za saradnju sa Rusijom kao i da u međunarodnim institucijama nikada nisu glasali protiv njihovih interesa.

Đurović je kazala i da je u prošlom sazivu bila član te grupe prijateljstva i da je velikim delom učestvovala u formiranju Komisije izmđu ruske Dume i srpskog parlamenta kao najvišeg vida saradnje između dva parlamenta.

- To niko do tada nije uradio iako su brojne stranke bile glasne u navodima o odličnim kontaktima sa ruskom Dumom. To smo mi uradili i dalje smo opredeljeni da radimo aktivno u sklopu prijateljstva sa Rusijom i ne treba bilo kome da ustupimo to mesto - istakla je Đurović.

Članovi odbora danas su za predsednika grupe prijateljstva sa Belorusijom izabrali Dragomira Karića, a sa Kazahstanom Milanku Karić. Predsednik grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom je socijalista Branko Ružić, a sa SAD naprednjak Dragan Šormaz.

Goran Ćirić iz DS vodiće grupu prijateljstva sa Japanom, a poslanik SDS Marko Đurišić sa Jordanom, dok će poslanica DS-a Nataša Vučković voditi grupu prijateljstva sa Francuskom.

Miroslav Lazanski je na čelu grupe prijateljstva sa Irakom, Aleksandar Martinović sa BiH, sa Saudijskom Arabijom poslanik iz Bošnjačke demokrtaske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić, poslanik SVM Balint Pastor sa Španijom, dok će grupu prijateljstva sa Svetom stolicom voditi poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević.

(Foto: AP/Darko Vojinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track