POČASNI KONZUL TIMČENKO: Južni tok će ići preko Srbije
Foto: AP

Tranzitni put ka Evropi

POČASNI KONZUL TIMČENKO: Južni tok će ići preko Srbije

Politika -

SANKT PETERBURG - Počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu Genadij Timčenko izjavio je danas da se u ovom trenutku ne zna kuda će od Turske krenuti gasovod Južni tok, kada i ko će ga graditi, ali ističe da će to u svakom slučaju biti Gasprom i da će ići preko Srbije.

Gasovod Južni tok nije samo važan za Srbiju, već je to tranzit preko Srbije u Evropu, rekao je Timčenko i dodaje da misli da je Gasprom svakako zainteresovan za izgradnju tog gasovoda.

Timčenko kaže da je finansiranje ovog projekta važno, ali u datom slučaju je to drugostepeno pitanje.

"Važno je, čini mi se, prvo dobiti sve propisane dokumente za izgradnju samog cevovoda, odnosno dozvole onih zemalja kroz koje treba da pođe. Ali ako mi dođemo do Turske biće daleko jednostavnije doći do Srbije preko Balkana i mislim da je to realno. Prva cev će se graditi do Turske, kako su izjavili na energetskom samitu naši predsednici, a druga cev će biti izvozna", rekao je on u inervjuu Sputnjiku.

Timčenko, koji je od danas počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu, kaže da je teško raditi pod sankcijama i da svi njegovi biznisi koje je imao u inostranstvu više ne postoje.Međutim, dodaje da je moguće živeti i pod sankcijama i misli da je to put bez perspektive koji će se, kako kaže, kad-tad završiti.

"Nada da će se sve srušiti u Rusiji i da će se napravi neka socijalna tenzija je velika greška Zapada. Oni bi trebalo da razmotre to pitanje i što pre ukinu sankcije, to bolje po njih, jer ekonomski gledano Rusija trenutno pronalazi druge države, radi sa drugim državama", naveo je.Rusiju je, ističe, nemoguće u potpunosti izolovati, ona će sarađivati sa Kinom, sa Indijom, sa Pakistanom i, naravno, sa Srbijom.

O tome su, kaže, govorili i predsednik i premijer, odnosno da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, zbog čega su i naši odnosi i dalje dobri i prijateljski.Upitan može li Srbija da postane neka vrsta mosta između Rusije i EU, Timčenko kaže da razume problem Srbije - biti u Evropi, a ne biti deo EU.

" To je ekonomski gledano jako teško. Međutim, ne mislim da Evropa previše voli Srbiju. To je istorijska činjenica. Razumem zašto Srbija na silu teži ka Evropi, ali pri tome ne vidim veliku ekonomsku perspektivu za Srbiju. Odnosi, na primer, sa Rusijom, s obzirom da nema carina zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini, omogućuju da se bez dodatnih troškova plasiraju srpski proizvodi na rusko tržište", naveo je on.U pitanju je, kaže, veoma konkurentan element koji je veoma važan.

"Rusija je ogromno tržište. Srbija ima sedam miliona potrošača, a Rusija koja ima 140 miliona. Razumljivo je da svako u Rusiji može da pronađe tržišni udeo u bilo kojoj industriji. Dugo sam živeo na Zapadu, preko 20 godina, i moj osećaj je da se Evropa postepeno pretvara u 'muzej pod otvorenim nebom"", rekao je.

U Evropi će, istakao je, da žive drugi ljudi i od toga preti velika opasnost, jer će Evropljani izgubiti svoj identitet.Na pitanje da li pritom ima u vidu izbeglice i ima li rešenja za Srbiju, on kaže da je naravno, veoma je teško biti mala i nezavisna država, ali svejedno, daleko je ispravnije biti suverena država nego biti negde sa nekim, sa svakodnevnim kompromisima i boriti se sa komplikovanim situacijama." Rusija je daleko veća zemlja, ali mislim da ona može tako da razmišlja. Ne možemo reći da je ona ekonomski jača od SAD ili Evrope. Međutim, ona ima svoj stav", naveo je Timčenko.On je potvrdio da ga je istorija njegovog imenovanja za počasnog konzula vezana za porodicu Novaka Djokovića.

"Znate da sam oduvek bio veliki ljubitelj tenisa. Desilo se da sam se upoznao sa Novakom, sa njegovim stricem i ocem i čak sam uzeo izvesnog učešća, pomagao zajedničku obnovu, akcije na Kosovu, pomagali smo zajedno kosovskim Srbima i uspostavili dobre međuljudske odnose", rekao je.Pre izvesnog vremena, precizirao je, Goran (Djoković) je bio ovde u sastavu srpske delegacije.

"Ovde su bili i premijer i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, velika delegacija, i nekako su uspeli da me nagovore da je Srbija prava zemlja i da je čast biti počasni konzul Srbije", naveo je.

Upitan čime se bavi počasni konzul, Timčenko kaže da nije dilomata, već biznismen i da mu u ovom trenutku nije sasvim jasno čime će se baviti, ali mu je, kaže, jasno da će to biti sva neophodna pitanja koji će se javljati među srpskim građanima koji se nalaze na teritoriji Rusije, posebno u regionu delovanja tog konzulata, koji obuhvata Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast, ali i Arhangelsku oblast i severozapad..." I svakako, razmišljaćemo o tome kako da ojačamo naše ekonomske veze, da se u tome pomažemo. Zapravo, mislim da je to jedna od važnih tema pošto sam ja biznismen i imam određene mogućnosti i verovatno ću moći da učestvujem u nekim projektima koji će možda biti u Srbiji, ili u zajedničkim projektima Srbije i Rusije", rekao je Timčenko.

Pravce saradnje vidi i poljoprivredi, ali i u energetskom sektoru."Tako da u energetskoj sferi imamo zaista velike mogućnosti. I već je svima poznato da je ruska kompanija Gaspromnjeft vlasnik NIS-a i danas uspešno vodi tu kompaniju u Srbiji. Verovatno ima perspektive u razvoju petrohemijskog kompleksa u Srbiji. Mislim da je i vinarstvo jedan od mogućih projekata, mi već imamo iskustvo u proizvodnji vina u Rusiji, na jugu crnomorske obale, tako da mislim da se mogu naći interesantni projekti u Srbiji. Uzgred, veoma mnogo srpskih građevinara učestvuje danas u izgradnji krupnih i važnih objekata u Rusiji", rekao je Timčenko.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track