SKUPŠTINA DANAS O PLAVIM ŠLEMOVIMA Đorđević: Nastavak učešća u mirovnim misijama
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Plan učešća vojske i policije u operacijama UN i EU

SKUPŠTINA DANAS O PLAVIM ŠLEMOVIMA Đorđević: Nastavak učešća u mirovnim misijama

Politika -

Ministarstvo odbrane je planiralo da u ovoj godini nastavi angažovanje u sedam mirovnih operacija UN u Kongu, Liberije, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, na Bliskom istoku i Centralnoafričkoj Republici i u četiri multinacionalne operacije Evropske unije, izjavio je danas ministar odbrane Zoran Đorđević.

Đorđević je u parlamentu kazao da je planirano učešće u sedam mirovnih operacija UN prvi put i to u Zapadnoj Sahari, Republici Mali, Džamu i Kašmiru, Južnoj Sudanu, Sudanu, Bliskom istoku, kao i u dve multinacinalne operacije EU, u Centralnoafričkoj Republici i na Mediteranu.

Prema njegovim rečima, na taj način stvara se uslov za ispunjenje obaveze Srbije koje proizilaze iz zaključenog Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i UN o doprinosu u sistemu stend baj aranžmana UN iz 2011.

Tim Memorandumom su utvrđeni resursi Vojske Srbije, sanitetski tim, vojni posmatrači, štabni oficiri koje je Vlada Srbije stavila na raspolaganje UN u slučaju potrebe za hitnim angažovanjem na terenu.

Predlog godišnjeg plana o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2016. godini sadrži dve operacije EU za upravljanje krizama u kojima vojska do sada nije učestvovala.

Jedna od njih se odnosi na rešavanje migrantske krize u Evropi, dodao je Đorđević.

"Kroz učešće u navedenoj operaciji nastavićemo da delujemo kao odgovoran član međunarodne zajednice i da pratimo aktuelna dešavanja u širem regionu i planove međunarodne zajednice u cilju rešavanja migrantske krize u Evropi", rekao je Đorđević.

Planirano je angažovanje do 700 pripadnika Vojske Srbije na 340 pozicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track