Joksimović: Politika SAD prema zapadnom Balkanu neće se menjati
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Predsednica Centra za spoljnu politiku

Joksimović: Politika SAD prema zapadnom Balkanu neće se menjati

Politika -

KOPAONIK - Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da se "politika SAD prema regionu neće menjati bez obzira koji od kandidata bude odneo pobedu" na američkim predsedničkim izborima koji se održavaju u utorak.

"SAD su izgubile iz fokusa Zapadni Balkan okončanjem dva projekta, dakle Dejtonskim sporazumom i promocijom nezavisnosti Kosova, to su dva projekta u kojima su SAD direktno učestvovale i od tada su prepustile EU da radi na stabilizaciji", rekla je Joksimovićeva na marginama završnog dana Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku koji je posvećen izborima u SAD.

Ona je dodala da "bez obzira na to, u ključnim trenucima, kada se ključne odluke donose SAD su uvek prisutne, pogotovo što imaju ozbiljnu mogućnost uticaja na pojedine od aktera u pregovaračkim procesima koji se na Zapadnom Balkanu i dalje dešavaju".

"Ono što je izuzetno značajno da SAD pokušavaju da kroz projekat EU, odnosno kroz punopravno članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU obezbede punu stabilnost regiona i jedino na taj način vide mogućnost da se tenzije u samom regionu u budućnosti u svakom obliku izbegnu", kazala je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Joksimovićeva je navela da "izbori u SAD ulaze u završnicu" i da se "margina razlike između republikanskog kandidata Donalda Trampa i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton konstantno smanjuje"."Dakle, trka je ušla u potpuno neizvesnu fazu, postoji mogućnost da i jedan i drugi kandidat odnesu pobedu. Ono što je karakteristika ovogodišnjeg izbornog ciklusa u SAD je da je prvi put žena kandidat", rekla je ona.Dodala je i da "po prvi put možemo reći da je cela kampanja imala nekakav ton rijaliti šoua".

"Dakle, mnogo više je bilo međusobnih kritika i napada nego što je bilo realno iznesenih političkih platformi. Uglavnom su teme kampanje uvek unutrašnje političke stvari u SAD, a ovog puta smo videli da su i neke spoljnopolitičke teme predstavljale dominantni deo predstavljanja kandidata", kazala je Joksimovićeva.

Ona je navela da je "jedna od njih bio i odnos prema Rusiji"."U ovom trenutku, globalna zbivanja su takva da odnosi između Rusije i zapadnih zemalja, odnosno EU i SAD, su nikada napetiji, procenjuje se da su napetiji nego u vreme Hladnog rata", smatra Joksimovićeva.Trodnevni seminar na Kopaoniku organizovali su Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podsršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja