KIKINĐANI OČEKUJU POVOLJNE VESTI IZ TEMIŠVARA: Žele neprekidan rad prelaza Nakovo
Foto: Saša Urošev

Dogovor premijera Srbije i Rumunije želja privrednika i putnika

KIKINĐANI OČEKUJU POVOLJNE VESTI IZ TEMIŠVARA: Žele neprekidan rad prelaza Nakovo

Srbija -

KIKINDA - Ukoliko 10. novembra u Temišvaru srpski premijer Aleksandar Vučić sa njegovim rumunskim kolegom Dačijaonom Čološom postigne dogovor da preko graničnog prelaza Nakovo-Lunga ubuduće saobraćaju kamioni, ali i autobusi, i da radi 24 sata tokom cele nedelje, to će umnogome olakšati posao izvozno orijentisanih preduzećima iz Kikinde i ovog dela Vojvodine.

To Kuriru potvrđuje Saša Tanackov, član GV za lokalni ekonomski razvoj i investicije:

-Otvaranje graničnog prelaz Nakovo – Lunga i za teretni saobraćaj, pojeftinio bi troškove transporta, jer je od Kikinde udaljen tek devet kilometara. Kamiondžije ne bi morale više da koriste prelaz kod Srpske Crnje. Temišvarbi im bio bliži za oko 20 kilometara, Arad za 65, a mađarski pogranični grad Mako za 40 kilometara- ukazuje Tanackov i podseća da je prelaz Nakovo-Lunga trajno otvoren pre dve godine.

To je međunarodni prelaz treće kategorije.

Radi samo 7 do 19 sati i to isključivo za putnički saobraćaj:

- Uspeli smo nedavno da iz rumunskog mesta Veliki Semikluš dovedemo velikog italijanskog investitora, kompaniju “Zopas”. Zasad je uposleno 100 radnika, a u naredne tri godine ta će se brojka povećati na 450 do 500 ljudi. Od naredne godine između fabrika u Kikindi i Velikom Semiklušu saobraćaće deset kamiona sedmično, što je na godišnjem nivou oko 530 teretnjaka. Udaljenost između Kikinde i Velikog Semikluša, preko prelaza Nakovo-Lunga, iznosi 38 kilometara, ali kamioni tuda još uvek ne mogu. Moraju da koriste prelaz Srpska Crnja-Žombolj, i da od našeg grada do tog rumunskog mesta prevaljuju 78 kilometara-navodi Tanackov.

Povoljnim ishodom dogovora dvojice premijera, nadaju se i u italijanskom pogonu za proizvodnju ženskih čarapa “EMMEPI” u Kikindi, čije je sedište u Temišvaru, ali i u fabrici “Toza Marković”:

- Trećinu proizvodnje crepa plasiramo na rumunsko tržište. Godišnje iz Kikinde u susednu zemlju ode 1.250 kamiona. Ukoliko bi se omogućio teretni saobraćaj preko prelaza Nakovo-Lunga, naša fabrika bi po kamionu, zavožnju od Kikinde do Temišvara i nazad, ostvarila uštedu od 50 evra. Rumunsko tržište u narednim godinama očekuje ozbiljna ekspanzija, a mi naše razvojne planove usmeravamo prema tom regionu- kaže za Kurir Vladimir Ilić, direktor fabrike “Toza Marković” .

Prekogranični projekat vredan 2,2 miliona evra

Da bi se prelaz Nakovo-Lunga prekategorisao, potrebno je da srpska strana ispuni uslove koje su zatražili Rumuni. Neophodna je izrada po jedne izlazne i ulazne trake za promet autobusa i teretnih vozila, natkrivanje kontrolnogprostora, instaliranje video nadzora... Kikinđani i njihovi parneri iz rumunskog mesta Žombolj nadaju se da će im biti odobren prekogranični projekat, vredan oko 2.2 miliona evra. Podržali su ga Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova i Uprava Carine.

Investitori iz Rumunije merkaju Kikindu

Zbog sve izraženijeg nedostatka radne snage u reginu Temišvara i Arada, inostrani investitori razmišljaju da displociraju deo svojih proizvodnih kapaciteta, po uzoru na kompaniju “Zopas”. To su na nedavno održanomposlovnom forumu u Kikindi potvrdili poslovni ljudi iz Italije, Francuske i Nemačke:

-Oni žele da se prošire, da osiguraju svoje tržište na prostoru naše zemlje. Smatram da idemo u dobrom pravcu- ocenio je Lazar Manojlović, generalni konzul Srbije u Temišvaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track