DESET GODINA OD PROGLAŠENJA USTAVA:Promena moguća samo širokim konsenzusom
Foto: Beta

Za SPS brisanje Kosova iz prembule neprihvatljivo

DESET GODINA OD PROGLAŠENJA USTAVA:Promena moguća samo širokim konsenzusom

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ni na Vladi niti u Srpskoj naprednoj stranci nije bilo konkretnih razgovora o izmenama Ustava Srbije.

"Konkretnih razgovora o tome nije bilo, ali kada sednemo i počnemo da se dogovaramo nijedna stvar neće biti tajna", rekla je Mihajlović novinarima u Skupštini Srbije povodom 10 godina od proglašenja Ustava Srbije.Ona je istakla i da je potreban širok konsenzus za promenu tako važnog dokumenta.

Na pitanje da li će možda Ustavni sud od decembra biti u blokadi s obzirom da većini sudija ističe tada mandat, ona je navela da ne vidi nijedan razlog zbog kog bi taj sud bio u blokadi.

Foto: Beta
Foto: Beta

Stručnjaci ocenjuju da će u procesu pristupanja Srbije EU biti potrebna dva tipa izmena Ustava, od kojih bi se jedna odnosila na unošenje odredbi o prenosu dela suvereniteta na EU i direktnu primenu dela evropskih propisa, pre svega uredbi, što su morale da učine sve zemlje koje su se priključivale EU.

Druga izmena odnosila bi se na usaglašavanje sa standardima EU u oblastima u kojima to još nije učinila, pre svega po pitanju nezavisnosti sudstva.U skladu sa usvojenim Akcionim planom za poglavlje 23 predvidjeno je da novi ustav Srbije bude usvojen do kraja 2017. godine, odnosno da budu usvojene izmene koje se odnose na pravosudje.Prema tom planu, do kraja septembra 2016. trebalo je da ovlašćeni predlagač, odnosno najmanje trećina poslanika inicira promene Ustava i usvoji predlog za promenu Ustava, ali to se još nije desilo.

SPS:Brisanje preambule o Kosovu neprihvatljivo

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je danas je za eventualnu promenu ustava važno da se postigne što širi konsenzus svih političkih činilaca, stručne javnosti i nevladinog sektora.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Ukoliko neko smatra da razlog za promenu Ustava mora i treba da bude preambula Ustava, u kojoj će biti definisano da Kosovo ne bude sastavni deo Srbije, to je za nas apsolutno neprihvatljivo", rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Podsetivši da je Ustav najviši pravni akt jedne države, Milićević je kazao da je reč o složenom i kompleksnom pitanju i da ne sme doći do parcijalnih promena u Ustavu, već u celini.

DSS: Ustav poslednja brana razbijanju Srbije

Ustav Srbije, proglašen na današnji dan pre 10 godina, poslednja je brana razbijanju Srbije, saopštila je danas Demokratska stranka Srbije navodeći da će koristiti sva raspoloživa politička sredstva da sprečila njegovu promenu.

Evropska unija zahteva od Srbije da promeni svoj Ustav, pored ostalog i pre svega, jer su u njemu Kosovo i Metohija definisani kao sastavni deo Srbije, upozorava DSS.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Vrednost i značaj Mitrovdanskog Ustava iz 2006. prema stavu DSS, osim zaštite državnog integriteta, ogleda se i u tome što je Srbija dobila svoja državna znamenja, srpski jezik i ćirilično pismo u službenoj upotrebi i što je Srbija postala država srpskog naroda i svih građana koji žive u njoj. Problemi sa kojima se Srbija suočava nisu prouzrokovani nedovoljno dobrim ustavnim rešenjima, već oni nastaju jer neodgovorna vlast Ustav ne poštuje, zaključuje DSS, uz poruku- da zato ne treba menjati Ustav, već vlast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja