ALEKSANDAR ČEPURIN: Medvedev će doći u Srbiju kada to bude odgovaralo obema stranama
Foto: Aleksandar Jovanovic

Srbi su najpametniji sami

ALEKSANDAR ČEPURIN: Medvedev će doći u Srbiju kada to bude odgovaralo obema stranama

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je predstojeća poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji deo redovnog dijaloga Beograda i Moskve i potvrdio da će ruski premijer Dmitrij Medvedev posetiti Srbiji kada to bude odgovaralo obema stranama.

Čepurin je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda rekao da Srbija za Rusiju nije samo jedna od 200 zemalja sveta.

- Mi nismo ravnodušni prema sudbini Srbije i tako je bilo tokom istorije. Stabilnost regiona za nas ima poseban značaj i čvrsto podržavamo Srbiju po više pitanja, a istakao bih da su predsednik Vladimir Putin i Lavrov dobro upoznati sa balkanskom problematikom, rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, Rusija nema namere da nekom drži lekcije, ni da daje ocene.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

- Mi ne namećemo naše vrednosti, a prema mogućnostima se trudimo da pomognemo. Srbi su najpametniji sami, narod razume šta je za njega dobro, a šta loše, koje su mu vrednosti važne. Naša saradnja je uzajmna podrška na putu prema budućnosti, kazao je Čepurin.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ruski ambasador je istakao da Rusija razume težnje Beograda prema široj saradnji u toj oblasti.

- Rusija se sa poštovanjem odnosi prema politici vojne neutralnosti Srbije i sa razumevanjem doživljavamo težnje Beograda prema široj saradnji u toj oblasti, kao što je slučaj sa NATO i pojedinim članicama Alijanse, ali i sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Pri tome, polazim od toga da vojna neutralnost podrazumeva istu udaljenost od vojno-političkih blokova, objasnio je Čepurin.

Foto: Beta
Foto: Beta

On je ocenio da je NATO prošlost i da sada može samo da uhvati neku "sitnu ribicu", a na pitanje da li poznaje antiruske ljude u političkom vrhu Srbije, Čepurin je rekao da ih ne zna.Kada je reč o politici na Balkanu, Čepurin naglašava da se Rusija zalaže za mir i stabilnost u tom delu Evrope i da joj nisu jasni ciljevi crnogorske vlasti, koje, kako je ocenio, "pljuju uz vetar".

- Zalažemo se za hitno ispunjavanje i realizaciju postojećih međunarodnih sporazuma u vezi sa BiH i RS. Što se tiče Crne Gore, nisu mi jasni ciljevi vlasti, rušenje vekovnog bratstva dva naroda, potkopavanje privrednih odnosa sa Rusijom i drastično pogoršavanje sopstvene bezbednosti. To je neka patologija, kazao je Čepurin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track