POPOVIĆ SA AMBASADOROM ČEPURINOM: Srbiji su potrebne institucije za ekonomsku saradnju sa Rusijom
Foto: SNP

POPOVIĆ SA AMBASADOROM ČEPURINOM: Srbiji su potrebne institucije za ekonomsku saradnju sa Rusijom

Politika -

Da bismo povećali izvoz na rusko tržište neophodno je da vlada oformi institucije za ekonomsku saradnju sa Rusijom, rekao je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, na sastanku sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom.

On je istakao da je srpski izvoz između 2013. i prošle godine opao za čak 30 odsto, sa preko milijardu na nepunih 725 miliona dolara. „Izvoz u Rusiju neće biti mnogo veći ni ove godine, jer je do početka novembra bio 651 milion dolara. To znači da smo samo za dve godine na tom tržištu izgubili preko 650 miliona dolara ili dva odsto bruto domaćeg proizvoda“, rekao je Popović.

Predsednik SNP je istakao da bi izvoz na rusko tržište morao da raste, a ne da opada, posebno ako se uzmu u obzir sankcije između Moskve i Brisela, velika potražnja za robom iz Srbije na ruskom tržištu, kao i činjenica da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja sve što proizvede može da izveze u Rusiju bez carina.

„Ako je Japan oformio instituciju Ministra za ekonomske odnose sa Rusijom da bi povećao izvoz na to tržište, i ako Nemačka već godinama ima specijalne predstavnike za odnose sa Rusijom u Vladi i Bundestagu, jer vidi Rusiju kao glavnog ekonomskog partnera, to je jasan signal da i Srbija treba na isti način da razvija svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom ako želi da poveća izvoz na to tržište“, rekao je Popović.

On je istakao da bi te institucije trebalo da budu formirane po uzoru na institucije koje već postoje za saradnju sa EU i koje, prema Popovićevim rečima, daju dobre rezultate. „Na isti način kao što razvijamo našu saradnju sa EU, sistemski i profesionalno, isto tako treba da pristupimo razvoju ekonomske saradnje sa Rusijom“, rekao je Popović i zaključio da je to „garant povećanja izvoza i otvaranja novih radnih mesta“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track