SVE SPREMNO ZA LAVROVA: O njegovoj bezbednosti brinuće specijalne i posebne jedinice policije
Foto: AP

Na najvišem nivou

SVE SPREMNO ZA LAVROVA: O njegovoj bezbednosti brinuće specijalne i posebne jedinice policije

Politika -

Za bezbednost ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji će u naredna dva dana boraviti u Beogradu, zajedno s drugim specijalnim i posebnim jedinicama policije biće zadužena i četa vodiča službenih pasa.

"Uloga služebih pasa neizostavna je u obezbedjivanju visokih zvaničnika medju kojima su samo tokom ove godine bili američki potpredsednik Džozef Bajden, šef britanske diplomatije Boris Džonson, premijeri Švedske, Albanije i Madjarske Stefan Leven, Edi Rama, Viktor Orban ali i princ Čarls i vojvotkinja Kamila", naveo je starešina komande te policijske brigade Dragan Obrenović.

Sve što se dogadja u Beogradu, ali i u čitavoj Srbiji na nivou obezbedjenja skupova, utakmica i koncerata deo su naše nadležnosti, a jedna od važnijih je i svakodnevna uloga na Aerodromu Beograd, naveo je Obrenović i podsetio da službeni psi imaju nezamenjivu ulogu u brojnim akcijama.

Zastavnik Milan Pršić rekao je da su službeni psi obučeni za odbranu i napad, upade prilikom hapšenja, pretragu nepristupačnog terena, traganja za nestalim, odbeglim iz KP domova i zatvora, posle krivičnog dela, pronalaske droge i eksploziva, ali da u svetu postoji tendencija i da se oni uključuju u nalaženje citrusa, leševa, novca i oružja.

Prema njegovim rečima, važno je da pas prodje odredjene testove pre početka obuke kako bi se utvrdilo da li je podoban za trag ili napad i odbranu.

"Ne vezujemo se za rasu, iako moramo imati i medjunarodno priznate službene pse. Koristimo nemačke i belgijske ovčare, labradore, imamo madjarske vižle, epanjel bretone jer nam je bitno da to bude radni pas", rekao je Pršić i dodao da je idealno vreme da pas počne obuku izmedju 12. i 15. meseca starosti.

Tendencija je da se psi koriste svakodnevno, jer su velika pomoć policajcu, dodao je Pršić i naveo primer kada je pas nanjušio da se u vozilu pevozio eksploziv, iako to policija redovnim aktivnostima nije mogla da utvrdi bez obzira što je pas na tome insistirao.

"Tokom intervencije postojala je sumnja da se u vozilu prevozio eksploziv, pas je zastao na odredjenom mestu... detaljnim pregledom ništa nije nadjeno, ali smo posle operativnim radom saznali da je baš na mestu na koje je pas ukazivao prevožen kilogram plastičnog eksploziva", naveo je Pršić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track