USPEŠNA GODINA ZA NAMA: Dobra ekonomska saradnja Srbije i Albanije!
Foto: Vlada Srbije

Nedžat Behljuli tvrdi

USPEŠNA GODINA ZA NAMA: Dobra ekonomska saradnja Srbije i Albanije!

Politika -

Vlasnik kompanije "Elhan komerc" iz Lučana kod Bujanovca Nedžat Behljuli rekao je da bi ova godina mogla da bude proglašena najuspešnijom u normalizaciji ekonomske saradnje između Srbije i Albanije.

"Ekonomska saradnja na relaciji Srbija-Albanija je veoma značajna, o čemu govori I nedavno organizovan Biznis forum u Nišu, na kome je učestvovalo nekoliko desetina privrednika iz Albanije i više od 250 iz Srbije", rekao je Behljuli, i dodao da je slična slika bila i na Međunarodnom sajmu u Albaniji , na kojem je više od 30 privrednika iz Srbije imalo štandove.

"Prema bazi podataka Privredne komore Srbije preko 100 privrednika iz Srbije ima svoj biznis na teritoriji Albanije, a nekoliko desetina privrednika iz Albanije imaju predstavništva i plasiraju svoje proizvode u Srbiju. To funkcioniše, i to je već ozbiljna saradanja na nivou vlada Albanije i Srbije", zaključio je Behljuli.

On ocenjuje da tome značajno doprinose i odnosi " koji deluju da su povoljni " između dva premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame.

"Prema našim informacijama , konkurusaće zajedno prema evropskim fondovima, vezano za infrastrukturu, za nastavak koridora na relaciji Niš - Merdare - Priština - Prizren - Tirana. Trenutno, sve je na dobrom putu i u bliskoj perspektivi funkcionisaće sasvim normalno, kao što funkcioniše Srbija sa Bugarskom i Makedonijom, tako će biti i sa Albanijom", smatra Behljuli.

Poslovanje funkcioniše u regionu, kako je rekao, i "vreme čini svoje": "Polako biznis i ekonomija idu daleko ispred politike i to neće moći niko da zaustavi".

Po njegovom mišljenju , ovaj region je previše mali da bi svako nastupao odvojeno I da, tako odvojeno - " ne bi smo mogi da pariramo jakim privredama i konkurenciji u raznim delatnostima i robi, mora region da se ujedini i da nastupamo zajedno".

"Tržište Albanije je malo, pitanje je koliko ima tamo privrednika sa jakim kapacitetom da plasiraju robu samo na to tržište. Takođe, u Srbiji, naročito za građevinsku, tekstilnu i industriju nameštaja ovo tržište je malo. Za njih je Albanija potencijalno tržište gde mogu da plasiraju svoju robu", objasnioo je on.

"To više ne može niko da zaustavi, ni politika, ni nacionalistički nastupi pojedinih političara na jednoj ili na drugoj strani, jer privreda i trgovina su kao voda, uvek nađu put i više nema povratka", rekao je Behljuli za FoNet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track