KAJL SKAT: Tramp će unaprediti odnose sa Srbijom
Foto: Fonet, Reuters

KAJL SKAT: Tramp će unaprediti odnose sa Srbijom

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Karl Skat izjavio je u Nišu da još nije poznato kakva će biti spoljna politika novog američkog predsednika Donalda Trampa, ali da se nada da će Tramp pomoći da Srbija i Amerika izgrade još bolje odnose.

Skat je rekao da tokom svoje predizborne kampanje Tramp ništa nije govorio o Balkanu, dodajući da se obično u američkoj spoljnoj politici ne vide velike promene sa promenama u Beloj kući pošto se njena politika bazira na interesima Amerike."Ne očekujem da će nam interes biti mnogo drugačiji, a to znači stabilnost u ovom regionu, ekonomski rast i ulazak u Evropsku uniju", rekao je Skat na skupu "Odnosi Srbije i SAD u Trampovoj eri" na Univerzitetu u Nišu.

Skat je rekao da su odnosi Srbije i SAD u usponu, mada se to ne vidi kada se čita ovdašnja štampa i gledaju programi domaćih televizijskih stanica."Američke kompanije investirale su u Srbiju više od četiri milijarde dolara i uposlile više od 16.000 ljudi. Samo u Nišu američki investitori uložili su preko milijardu dolara i otvorili više od 1.000 radnih mesta", rekao je Skat.

On je rekao da nije zadovoljan spoljnotrgovinskom razmenom Srbije i SAD.Skat je naveo da se SAD u Srbiji ne nalaze na listi najvećih izvoznika i uvoznika i najavio da će sa američkim investitorima raditi na tome da se spoljnotrgovinska razmena poveća.Skup na Univerzitetu u Nišu organizovao je Klub srpsko-američkog prijateljstva iz Niša koji postoji dve godine i ima više od 3.000 članova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track