GENADIJ SISOJEV: Iza Migova stoji ruska želja da Srbija ne uđe u NATO, a ni u EU
Foto: Fonet

Ko poseduje 29-ku niko ne sme da ga dira

GENADIJ SISOJEV: Iza Migova stoji ruska želja da Srbija ne uđe u NATO, a ni u EU

Politika -

BEOGRAD - Genadij Sisojev, dopisnik sa Balkana ruskog lista Komersant, koji je pisao da je diplomatski status ruskog osoblja u Humanitarnom centru u Nišu uslov za dobijanje šest MIG-ova, rekao je da iza ovog poklona stoji ruska želja da Srbija ne uđe u NATO, a poželjno je ni u Evropsku uniju.

"Diplomatski status osoblja u Nišu je ključni zahtev Rusije, o tome se raspravlja već neko vreme. Prilikom posete Vladimira Putina Beogradu taj ugovor je bio skoro pripremljen, ali ga je srpska strana povukla. Sada je na dnevnom redu poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, a tema će biti i potpisivanje sporazuma o davanju diplomatskog statusa", kaže Sisojev za N1.

On dodaje da šest MIG-ova koji će do kraja marta stići u Srbiji, predstavljaju proširenje vojne saranje između Beograda i Moskve, a da je govoreći u širem kontekstu ključna želja Rusije da Srbija ne postane članica NATO, a poželjno je ni u EU.

"Rusija nije zadovoljna situcijom i što pored proklamovane vojne neutralnosti Srbija održava godišnje oko 20 vojnih vežni sa članicama NATO i samo dve do tri vojne vežbe sa Rusijom. Postoji sumnja da i pored proklamovane vojne neutralnosti Srbija ipak razvija intenzivnu saradnju sa NATO", objašnjava dopisnik Komersanta iz Srbije.

Prema njegovim rečima, povećanje broja zajedničkih vojnih vežbi trebalo bi da približi Srbiju Rusiji, a udalji od NATO.

Beograd i Moskva dogovorili isporuku šest lovaca MIG-29 za Vojsku Srbije. Srbija avione dobija od Rusije na poklon, ali će za prvu fazu remonta morati da plati 180 i 230 miliona evra. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija na poklon dobila i 30 tenkova i isto toliko oklopnih vozila.

Aleksejev: Ko poseduje MiG 29 niko ne sme da ga dira

Andrej Aleksejev, zamenik načelnika vazduhoplovnog centra u Moskvi koji je posetio premijer Vučić, kaže da ako zemlja poseduje MiG 29 niko ne sme da je napadne.

Objašnjavajući u čemu je razlika između MiG 21 i MiG 29, on kaže:

"Razlika je u jednom pokolenju. MiG 21 je iz perioda na granici drugog i trećeg pokolenja, dok je MiG 29 blistavi primerak četvrte generacije".

Prema njegovim rečima, MiG 29 ima savršeniji sistem naoružanja, bolje manevarske sposobnosti i tri puta veće mogućnosti kada je reč o borbenoj primeni.

U poređenju sa nekim zapadnim avionima, pobednik je uvek bio MiG 29 i ima bolje karakteristike, zaključio je Aleksejev.

Rusija poklanja Srbiji šest aviona "mig 29" kao podršku, kao i tenkove i izviđačka vozila, rekao je premijer Aleksandar Vučić posle sastanka u Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track