ZUKORLIĆ: Ljajić radi Vučiću iza leđa - zato se pre nekoliko dana sastao s Jeremićem
Foto: Dragan Kadić

Nove optužbe

ZUKORLIĆ: Ljajić radi Vučiću iza leđa - zato se pre nekoliko dana sastao s Jeremićem

Politika -

NOVI PAZAR - Nisam iznenađen deklaracijom koju su potpisali SDA Sulejmana Ugljanina i SDP Rasima Ljajića, jer se na toj deklaraciji radi već dva meseca uz pomoć jednog stranog ambasadora. U pitanju su dve interesne zajednice koje su nastale u zagrljaju i valjda će u zagrljaju i da nestanu, jer to je prirodni ciklus, kaže Muamer Zukorlić, lider Bošnjačko-demokratske zajednice

- Ta deklaracija je zapravo reakcija na neposrednu opasnost po njih koja se zove Muamer Zukorlić i reakcija na moje političko napredovanje”, kaže Zukorlić, i dodaje da ga raduje ujedinjenje Ugljanina i Ljajića, jer se time pojednostavljuje politička scena u Sandžaku.

Zukorlić napominje da će deklaracijom o strateškom partnerstvu SDA i SDP politička scena u Sandžaku postati crno-bela i da će samim tim biračima biti mnogo lakše da se opredele. Prema njegovim rečima, na jednoj strani imaće autentičnu i uravnoteženu BDZ a na drugoj "dva politička fosila koja dave Sandžak 25 poslednjih godina".

Foto: Aleksandar Jovanović, Damir Dervišagić
Foto: Aleksandar Jovanović, Damir Dervišagić

Zukorlić smatra Ljajić i sada, kao i što je činio i do sada povlači uskostranačke poteze radi preživljavanja. "Ova deklaracija je neka vrsta hvatanja novih priključaka, u Sandžaku sa Ugljaninom, dok u Beogradu traži nove saveznike. Nezvanično se govori da Ljajić već dobro radi iza leđa Vučiću i to sa Ivicom Dačićem, liderom SPS. Prema mojim informacijama, Ljajiću je jasno da mu stvari izmiču kontroli i zato se pre nekoliko dana i sastao sa Vukom Jeremićem. To me ne iznenađuje", tvrdi Zukorlić za Danas.

Potpisivanjem Deklaracije o strateškom partnerstvu, Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač Rasim Ljajić, i SDA Sandžaka, otvorile su vrata, kako je rečeno, međusobnom pomirenju. Ove dve dve najveće bošnjačke političke opcije okupljaju oko 80 odsto bošnjačkog biračkog tela. Potpise na ovaj dokument juče su stavili Sulejman Ugljanin, lider SDA, i Nihad Hasanović iz SDP.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Lider SDA Sandžaka je rekao da su na stvaranju ovog dokumenta radili "mesecima unazad" i ocenio da je "čin izrade i potpisivanja Deklaracije u službi ostvarivanja pozitivne političke situacije u Sandžaku i u Srbiji u celini". "Cilj nam je da u svim sandžačkim opštinama stvorimo stabilne skupštinske većine, da stvorimo uslove za dugoročne strateške razvojne projekte, jer opštine bez stabilne skupštinske većine ne mogu strateški da planiraju", naglasio je Ugljanin.

On je dodao da su se potpisivanjem Deklaracije "obavezali da poštujemo izbornu volju građana i da nakon izbora svi zajedno uđemo u skupštine i radimo na zajedničkim ciljevima". Predsednik SDP Nihad Hasanović je, nakon potpisivanja Deklaracije, ocenio da je ovo šansa za dugoročnu stabilnost u Sandžaku. SDA Sandžaka ima apsolutnu vlast u opštinama Tutin i Sjenica, a SDP od 2008. predvodi vlast u Novom Pazaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track