Dačić: Ako ne može sa DS, praviću vladu sa SNS

Nikolić prihvatljiv za EU

Dačić: Ako ne može sa DS, praviću vladu sa SNS

Politika -
Nikolića telefonom zove Hilari, a File mu dolazi na inauguraciju. Veći sam nacionalista i od Tadića i od Nikolića. Oni su evrofanatici, kaže lider SPS

BEOGRAD - Predstavnici Demokratske stranke i koalicije oko socijalista nastavili su danas u Beogradu razgovore o novoj vladi.

U sedište demokrata u Krunskoj ulici na sastanak su došli predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić i lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Ranije danas, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će početi razgovore o novoj vladi sa Srpskom naprednom strankom (SNS), ako se pokaže da je nemoguće doći do parlamentarne većine sa Demokratskom strankom (DS). Dačić je novinarima u Beogradu u Belekspo centru rekao da više "ne postoji priča da podrškom (lideru DS Borisu) Tadiću podržavate proevropsku vladu", jer je očigledno da je i Tomislav Nikolić prihvatljiv za EU i međunarodnu zajednicu. Predsednik SPS je kazao da se od njega očekuje da podrži Tadića kao proevropsku varijantu, dok iz međunarodne zajednice podržavaju Nikolića, i dodao: "Ovo je jedan lud svet". "Nikolića telefonom zove državna sekretarka SAD Hilari Klinton, a evropski komesar za proširenje Štefan File mu dolazi na inauguraciju", rekao je Dačić i dodao da su Tadić i Nikolić "evrofanatici", a da je on veći nacionalista od obojice. "Nije ovde više pitanje ko je za Evropu, a ko nije. Ja sam u odnosu na Tadića i Nikolića veći nacionalista, a i Tadić i Nikolić su evrofanatici", naveo je predsednik SPS. Govoreći o telefonskom pozivu Hilari Klinton predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Dačić je kazao: "Ispada da se pamte samo oni koji obavljaju visoke funkcije" i da bi mu se zbog toga možda isplatilo da bude "premijer u drugoj kombinaciji". "Meni bi se možda više isplatilo da budem premijer u nekoj drugoj kombinaciji nego ovde da podržavam nešto za šta kažu da je proevropski, a sa druge strane mu (Nikoliću) Evropljani i Amerikanci odaju počast", rekao je Dačić. "Ja kada odem u Ameriku teško mogu da se sretnem sa nekim od ministara, a Nikolića zove državni sekretar SAD", rekao je lider socijalista. On je dodao da u slučaju da propadnu eventualni pregovori socijalista i naprednjaka postoji mogućnost da vladu formiraju DS i SNS ili će se ići na nove izbore. Prema njegovim rečima, za koaliciju oko socijalista je teško prihvatljiv predlog o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru. Dačić je dodao da je SPS 2008. godine podržao formiranje proevropske vlade, a da su ga pojedini u međunarodnoj zajednici doživljavali kao nužno zlo.

http://www.youtube.com/watch?v=9v9h8ZYqFlE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track