STRAŠNO: Kosovske krimose vrbuju za džihadiste
Foto: Printscreen

Opasnost u srpskoj pokrajini

STRAŠNO: Kosovske krimose vrbuju za džihadiste

Politika -

Sumnjivi imami i teroristi koriste kriminogeni milje za širenje radikalizma, ubijanje i ratovanje, kaže vojni analitičar Vlade Radulović

Kosovski zatvori postali su pravi rasadnik džihadista, a oko 40 osuđenih terorista, boraca Islamske države (IS), vreme provodi vrbujući zatvorenike.Širenju džihadizma iza rešetaka pomažu imami sumnjivog porekla, koji drže predavanja po ćelijama koristeći knjige prevedene uglavnom sa arapskog, potpisane sa Ebu Harit (otac Harita), a koje opisuju kao „tradicionalni islam koji je pre 600 godina bio prisutan na Kosovu“, piše Sputnjik, a za Kurir potvrđuju stručnjaci.Priština nije kažnjavalaSama ideja o IS rodila se upravo u zatvorima, pa je svet iza rešetaka pogodno tle za širenje ekstremističkih ideja.Vojni analitičar Vlade Radulović za Kurir kaže da se procenjuje da na Kosovu vršlja između 150 i 350 pripadnika IS i da su zatvori najpogodniji rasadnik novih radikalnih islamista.- U srpskim zatvorima nema mnogo onih koji se terete ili sumnjiče za terorizam, tako da ovakvog vrbovanja nema u tolikoj meri. Na Kosovu je drugačije, jer prištinske vlasti nisu u prvi mah kažnjavale islamske ekstremiste, već su tek pod pritiskom međunarodne zajednice osudili radikalni islamizam - kaže on.Najveće uporište IS na Kosovu je, dodaje, oblast oko Kačanika, gde ima najviše kampova za obuku terorista.Kačanik sedište- Ovi koji završe u zatvoru vrlo efikasno koriste kriminogeni milje za vrbovanje novih sledbenika IS. Uvezani su sa radikalnim imamima koji nove ekstremiste iz zatvora šalju u takozvane paradžemate, verske zajednice koje ne priznaje zvanična Islamska zajednica. To predstavlja veoma opasan mehanizam regrutovanja za dalje širenje radikalizma, ubijanje i ratovanje - napominje Radulović.Prištinske vlasti saopštile su da je oko 316 osoba sa Kosova učestvovalo u konfliktima na Bliskom istoku, među kojima 44 žene i 27 dece.

IstraživanjePRVO MUSLIMANI, PA ALBANCIInstitut za političke studije u leto 2016. objavio je studiju o uticaju vere na kosovski identitet. Autor te studije Ljuljzim Peci kaže da se u 57 odsto slučajeva Albanci na Kosovu pre svega osećaju kao Albanci, dok ih se 32 odsto deklariše kao muslimani, a tek onda kao Albanci. Islamizacija Albanaca na Kosovu desila se nakon rata, kad su Saudijska Arabija, Kuvajt i slične zemlje počele da grade džamije i šalju propovednike.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track