NARODNI HEROJ: Spomenik Milanu Tepiću biće podignut na Savskom vencu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

25 GODINA OD POGIBIJE

NARODNI HEROJ: Spomenik Milanu Tepiću biće podignut na Savskom vencu

Društvo -

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je danas odluku da se u Beogradu podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibje.

Imajući u vidu neustrašiv podvig majora Tepića tokom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, Vlada je donela Zaključak da se narodnom heroju Milanu Tepiću izgradi i podigne spomenik u opštini Savski venac u produžetku Ulice heroja Milana Tepića, naovdi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čiju inicijativu je doneta odluka.

Predsedništvo SFRJ je krajem 1991. godine Ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Milana Tepića za "izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije
Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Odluka je doneta na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a povodom obeležavanja 25 godina od pogibije majora Milana Tepića, navodi se u saopštenju Minitarstva, koje će obezbediti novac za izgradnju i postavljanje spomenika.Godišnjica smrti narodnog heroja Milana Tepića je od 2017. godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije i obeležavaće se svakog 29. septembra kod spomenika Milanu Tepiću.

Milan Tepić rođen je 1957. godine u mestu Komlenac, kod Kozarske Dubice. Poginuo je 29. septembra 1991. godine u Bedeniku kod Nove Rače, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, a ovo delo su mnogi uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track