Najnovije vesti

Potvrđeno pisanje Kurira

(KURIR TV) OVAKO JE IZGLEDAO TRENUTAK ODLUKE ZA BELOG: SNS i opozicija glasali ZA, radikali PROTIV!

Politika

Beli Preletačević je zvanično kandidat za predsednika Srbije! RIK je posle višečasovne sednice prihvatio njegovu kandidaturu.

Nakon burne sednice, RIK je od nekoliko predloga usvojio onaj kojim je proglasio kandidaturu grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli - Beli samo jako".

Za takvo rešenje glasalo je 19 članova RIK-a, dva su bila protiv i nije bilo uzdržanih. Kako saznajemo, protiv su glasali samo članovi iz redova Srpske radikalne stranke. Takođe, potvrđeno je ranije pisanje Kurira da će članovi SNS glasati za prihvatanje kandidature.

Time je lista kandidata za predsedničke izbore zaokružena na 11 kandidata.

Kako je za Kurir rekao Miljkan Karličić, član komisije iz redova SPS, predlog da se Maksimović proglasi za kandidata došao je od članova RIK-a iz te stranke, a prethodno su to isto predložili i izborni štabovi Saše Jankovića i Vuka Jeremića.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta negodovala je zbog toga što se Maksimović proglašava kandidatom, navodeći da je to rešenje doneto bez sadržja, odnosno da nema izveštaja o broju primljenih izjava, proverenih u ministarstvu.

"Svakom donetom rešenju o proglašenju kandidata prethodi izveštaj, pa je tako i ovom potreban, i to o broju primljenih izjava, proverenih u ministarstvu. Sve to treba da sadrži rešenje, a vi ćete doneti rešenje bez sadržaja. Na osnovu čega proglašavate listu", upitala je Radeta.

Pogledajte kako je juče Preletačević predao kandidaturu! Ovacije i trubači ispred RIK-a:

Sednica RIK je bila veoma burna, a bilo je predloga da se grupi građana ostavi 48 sati da otkloni nepravilnosti, među kojima i to što u izjavama podrške kandidatu Maksimoviću nedostaje odrednica "grupa građana" ispred naziva "Beli samo jako".

Naime, u 9.965 izjava kao naziv predlagača je navedeno Ljubiša Preletačević Beli "Beli - Samo jako", dok je u 2.585 izjava kao naziv predlagača navedeno "Ljubiša Preletačević Beli - Samo jako".

Takođe, konstatovano je i da za lice navedeno u nazivu predlagača (Ljubiša Preletačević Beli) nije dostavljena njegova saglasnost za upotrebu ličnog imena overena od strane javnog beležnika.

Predstavnici opozicije smatrali su da je taj predlog izlišan jer, kako su objasnili, ne može se traži saglasnost za nešto što je metafora, a ne ime.

Radeta se osvrnula na atmosferu u kojoj je Makismović sinoć predao potpise, a kritikovala je i kolege iz RIK-a koje su ga podržale, rekavši da su se "ponovili oni dani kao u vreme parlamentarnih izbora".

Na to je reagovao Ivan Ninić iz Dosta je bilo, lupajući šakom o sto uz poruku da se vređa dostojanstvo članova RIK-a i pozvao predsednika RIK-a da se stara o redu na sednici.

Na nedostatak da nema saglasnosti za upotrebu imena Ljubiša Preletačević, Vesna Rakić Vodinelić iz izbornog štaba Saše Jankovića je podsetila članove da je reč o izmišljenom liku, upitavši da li bi se tražila saglasnost i od Mikija Mausa ili Paje Patka, da se tako zove grupa građana.

Pojedini članovi RIK smatraju da su predlogom zaključaka povređena ljudska prava ne samo kandidata Maksimovića, nego i 12.000 ljudi koji su podržali njegovu kandidaturu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...