BEOGRAD PROTIV JEDNOSTRANIH POTEZA NA KIM Dačić: I danas barikade i provokacije...Čemu to služi?!
Foto: Dado Đilas

Prvi potpredsednik vlade

BEOGRAD PROTIV JEDNOSTRANIH POTEZA NA KIM Dačić: I danas barikade i provokacije...Čemu to služi?!

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Srbija trudi da bude konstruktivna, ali da Priština stalno provocira poput današnjeg sprečavanja odlaska ljudi na predizborni skup u Leposaviću i postavljanje barikada.

"Čemu to služi?", upitao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom i naveo da je Beograd protiv jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji.

Više od 60 autobusa sa Srbima koji su se uputili na miting podrške kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću u Leposavić zaustavljeno je jutros na više mesta južno od Ibra.

Dačić navodi da su s druge strane, izbori na Kosovu organizovani uz pomoć OEBS i da ne vidi čemu suprotstavljanje prištinskih vlasti takvoj odluci.

(FOTO) SPREČILI SRBE DA ODU U LEPOSAVIĆ: Albanci hteli da presretnu Vučića?!

VUČIĆ: Ne idem na Kosovo

Navodeći da je premijer Aleksandar Vučić predložio stvaranje carinske unije na Zapadnom Balkanu u pokušaju da se olakša život u oblasti ekonomije i saradnji na Zapadnom Balkanu, Dačić je rekao da je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao da je to pokušaj Srbije da zloupotrebi svoju ekonomsku snagu.

"Štagod da predloži Beograd, sa njihove strane biće shvaćeno kao nešto što nije u njihovom interesu. To je pogrešna politika", rekao je Dačić.

Zato je, kaže, važno, da međunarodna zajednica bude na KiM i to u nesmanjenom obimu Kfora i Euleksa.

Dačić kaže i da je zamolio da Luksemburg što duže zadrži svoje pripadnike u sastavu Kfora.

Naveo je da je prisustvo međunarodnih snaga važno za Srbe na Kosovu jer u njih imaju poverenje koje nemaju u bezbednosne snage Albanaca.

"Zalažemo se da mandat Kfora ostane nepromenjen, naročito da se snage ne smanjuju", rekao je Dačić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja