DRUGI DAN PROTESTA: Okupljanje i šetnja u Kragujevcu, Novom Sadu, Kraljevu, Vranju...
Foto: Bogdan Vranješević

Građani i studenti

DRUGI DAN PROTESTA: Okupljanje i šetnja u Kragujevcu, Novom Sadu, Kraljevu, Vranju...

Politika -

U Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima u Srbiji u toku su protesti građana i studenata koji su na ulice gradova širom Srbije izašli jer su nezadovoljni nedavno održanim izborima za predsednika republike.

KRAGUJEVAC

Oko hiljadu Kragujevčana okupilo se u utorak uveče na centralnom gradskom Trgu „kod Krsta“ na „Protestu protiv diktature“.

Nezadovoljstvo izbornim rezultatima za predsednika države izražavali su duvanjem u pištaljke i povicima „Vučiću,lopove, pokrao si izbore“, „Vučiću, pederu“...

Uprkos izuzetno jakom pljusku koji je u vreme protesta pogodio Kragujevac, okupljeni građani su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama, uz zadržavanje ispred zgrade Gradske uprave.

Protest je bio miran, prošao je bez ijednog incidenta, iako nigde u blizini okupčjenih nije bilo nijednog pripadnika policije.

NOVI SAD

Oko hiljadu studenata i drugih okupilo se večeras oko 18 sati u kampusu Novosadskog univerziteta po drugi put za dva dana, na "Protestu protiv diktature"

Kolona je od kampusa prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gde su uzvikivali "Lopovi, lopovi!", a potom su krenuli ka Trgu slobode u centru Novog Sada.

Studenti uzvikuju parole protiv predsednika Vlade Srbije Aleksandara Vučića.

Učesnici protesta u Novom Sadu prošli su Bulevarom Oslobodjenja do zgade Radio televizije Vojvodine gde su skandirali da su izbori pokradeni i tražili da uprava ode da bi prestala cenzura, a potom su stigli i do sedišta Srpske napredne stranke. "Pokrali ste izbore!", "AV, AV, AV!", "Gotovo je, izlazite napolje!", uzvikivali su demonstranti. Ima i provokatora koji pokušavaju da izazovu nerede i incidente, i da govore u ime studenata.

Za razliku od njih policije gotovo da i nema. Studenti čim to primete, sedaju na ulicu da bi se distancirali od provokatora.Protest je počeo u 18 sati u kampusu Novosadskog univerziteta.

Ovo je drugi dan "Protesta protiv diktature". Na samom početku popodne se okupilo oko 1.000 uglavnom mladih, a bilo je i manjih incidenata. Dvojica mladića vredjala su studente i pokušala da pocepaju transparent na početku kolone, s naptisom "Protiv sistema".

Malobrojna policija je intervenisala, ali nije udaljila mladiće koji su nastavili da provociraju studente. Kolona je od kampusa prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gde su uzvikivali "Lopovi, lopovi!", a potom su krenuli ka Trgu slobode u centru Novog Sada.

Studenti uzvikuju parole protiv predsednika Vlade Srbije Aleksandara Vučića, nose transparente "Dole diktator", "Ako vam je dobro, onda ništa", "Stop diktaturi", "Nije vam ovo Severna Koreja", "Stop nepotizmu", "Av, av, av!". Saobraćaj je bio zatvoren u ulicama kojima je kolona prolazila.

KRALJEVO

Više od dvesta Kraljevčana, medju kojima je bilo najviše mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca nezadovoljnih izbornim rezultatima na predsedničkim izborima, okupilo se danas oko 18.00 na gradskom trgu u Kraljevu na "Protestu protiv diktature".

Posle glasnog protesta ispred sedišta Srpske napredne stranke (SNS), uz zviždanje i pištaljke, oni su nastavili u povorci po kraljevačkim ulicama.

Protest je prošao bez incidenata, a na ulicama nisu bile primetne pojačane policijske snage.

SUBOTICA

NOVI PAZAR

Oko 40 novopazarskih studenata i srednjoškolaca okupilo se večeras oko 18 časova na gradskom trgu u Novom Pazaru preko puta gradske uprave na protestu zbog izbornih rezultata.

Pored studenata i srednjoškolaca na protestu su viđeni i aktivisti Saše Jankovića, koji su ga podržavali u predizbornoj kampanji, kao i narodni poslanik SDA Enis Imamović.

Demonstranti su nosili parole "Pazarci, samo jako", "studiramo ne kupujemo diplome", "pokreni se sve u šešt" i druge.

Nakon kratkog stajanja na gradskom trgu, oni su prošetali kroz glavnu pešačku zonu noseći transparente i pišteći u pištaljke, a nakon toga i do svojih srednjih škola i fakulteta.

ZRENJANIN

Protestna šetnja pod nazivom "Zrenjanin protiv diktature" održana je večeras u Zrenjaninu.

Građani su se najpre okupili na Trgu Zorana Djindjića, a zatim centrom grada prošetali do Gradske kuće.

VRANJE

U Vranju je u utorak na Trgu Staniše Stošića organizovan protest građana nezadovoljnih rezultatima proteklih izbora pod nazivom “Protest protiv diktature”. Učesnici protesta, njih pedesetak nosilo je transparente sanatpisima “Protiv diktature”, “Vučiću lopove”, “AV nije moj predsednik”.

Protestno okupljanje je najavljeno na društvenim mrežama.

“Ništa nećemo da uradimo ako ćutimo ljudi,ovo nije samo za danas,svakog dana u šest protiv diktature”,poručili su učesnici protesta u Vranju.

JAGODINA

Nezadovoljni rezultatom predsedničkih izbora, večeras su mlađi Jagodinci protestovali na Skveru omladine, kraj Spomenika ratnicima svih srpskih ratova, pod motom, kako su rekli novinarima, "protiv diktature".

Nije bilo obraćanja, niti stranačkih obeležja, samo se povremeno čula jedna pištaljka.

NIŠ

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track