NAJMASOVNIJI PROTEST DO SAD U NOVOM SADU: Zajedno, studenti, roditelji, penzioneri
Foto: Slađana Stojanović

Ne boje se

NAJMASOVNIJI PROTEST DO SAD U NOVOM SADU: Zajedno, studenti, roditelji, penzioneri

Politika -

NOVI SAD - Više od 5.000 mladih i starijih gradjana je večeras učestvovalo na do sada najmasovnijem Protestu protiv diktature u Novom Sadu, a najavljeno je da će sutra za Beograd, da bi podržali proteste sindikata vojske i policije u podne pred zgradom Vlade Srbije.

Večerašnji protest u Novom Sadu počeo je minutom ćutanja za vojne pilote koji su danas poginuli u padu aviona kod Šapca.

http://www.youtube.com/watch?v=YOgS4-DZStY

Potom je kolona prošla kroz centar Novog Sada. Priključio im se kamion sa ozvučenjem, sa kojeg je puštana dečija pesma "Ko se boji vuka još" i "Vuče, vuče bubo lenja", dok su dmonstranti pevali u glas.

Uprkos kiši, šetnja je trajala gotovo tri sata, uz transparente: "Vratite im penzije", "Srbija nije Vučićeva prćija", "Dok vladaju amateri, stradaju proleteri","RIK - Republička izborna kradja".

Učesnici protesta skandirali su "Lopovi, lopovi", "Vučiću lopove, pokrao si izbore", a kada je kolona prolazila pored univerzitetskog kampusa i studentskih domova, pozivali su studente da se pridruže.

Na "Protestu protiv diktature" bio je i veći broj roditelja s decom, a penzioneri su na čelu kolone, zajedno sa studentima nosili transparent "Protiv sistema". Okupljeni su izrazili i podršku dnevnom listu Danas.

Gradjani su mahali s prozora i balkona, a protestnoj povorci su se priduržili predstavnici Inicijative "Spasimo Kinesku četvrt", koja je jedan od najomiljenijih okupljališta mladih.

Radijski voditelj Daško Milinović, koji je predstavnik inicijative "Spasimo Kinesku četvrt" kazao je da je gradska vlast u Novom Sadu odbacila sve primedbe jer je "neko bacio oko na Kinesku četvrt i od nje hoće da napravi još jedan besmislen projekat, nekakav tržni centar ili nešto slično, pod plaštom projekta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture".

Dodao je da su protesti u gradovima širom Srbije "borba protiv opšteg besmisla" koja ne sme prestati.

U blizini zgrade Radio-Televizije Vojvodine (RTV), skandiral se "Ne damo RTV", a parolom "Ne verujem RTS-u ni da je danas petak", demonstranti su kritikovali i Radio-Televiziju Srbije (RTS), zbog oskudnih izveštaja sa protesta gradjana koji se već peti dan održavaju u više gradova.

Demonstranti su poručili da se mladi, koji su izašli na ulice, bore da bi mogli da rade i uče u slobodnoj zemlji. "Mi se borimo za to da možemo da radimo, da učimo i da se normalno lečimo. Nije politika rušenje obrazovanja, kulture, lečenje dece SMS-om", čulo se sa razglasa.

Najavljeno je da će novi protest u Novom Sadu biti u nedelju u 18 sati, ponovo u centru, na Trgu Republike, dok će sutra masovno za Beograd, da bi podržali sindikate vojske i policije.

Protest je u Novom Sadu protekao bez incidenata, policije nije bilo u velikom broju, dok su saobraćajci bili na najprometnijim raskrsnicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track