Božović: DS nastavlja da se za građane bori u Skupštini Srbije
Foto: Dado Đilas

Pokušaj institucionalizacije učesnika protesta

Božović: DS nastavlja da se za građane bori u Skupštini Srbije

Politika -

BEOGRAD - Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović izjavio je danas da će DS nastaviti parlamentarnu borbu za "suštinske zakone koji se odnose na bolji život građana" i da će pokušati da institucionalizuje zahteve učesnika aktuelnih protesta širom Srbije.

"Dok god postoji jedan poslanik koji će se u Narodnoj skupštini suprotstavljati jednoumlju Aleksandra Vučića, vredi ostati u njoj", rekao je Božović uoči sutrašnjeg nastavka sednice Skupštine Srbije prekinute 1. marta.

Po njegovim rečima, Demokratska stranka nastaviće da se u Skupštini bori "za sve ono za šta gradjani smatraju da sutra može da im vrati dostojanstvo ili da im poboljša životni standard".

"DS je čvrsto na stanovištu da se vredi boriti. Neće biti lako jer tamo nemamo potrebnu većinu, ali svakako smo tu da govorimo u ime nezadovoljnih, obespravljenih, poniženih građana, i da se borimo za njih. Demokratska stranka nije odustajala od te borbe 27 godina, ne sme da odustane ni danas", rekao je Božović.

Komentarišući inicijativu DS o smeni predsednice parlamenta Maje Gojković, Božović je izrazio očekivanje da će se taj predlog u narednim danima naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

"Govorili smo o tome da ona vrlo pristrasno vodi Narodnu skupštinu i da je faktički mesecima, pa i godinama unazad stavlja u džep Aleksandru Vučiću. Važno je da su našu inicijativu podržali i drugi opozicioni poslanici, a DS kao najveća opoziciona poslanička grupa unutar parlamenta mora nastaviti da se bori za gradjane koji očigledno ne doživljavaju Maju Gojković kao njihovu predsednicu parlamenta", naveo je Božović.

Inicijative za smenu Maje Gojković podneli su Demokratska stranka i pokret Dosta je bilo, jer smatraju da ona degradira najviše zakonodavno telo, krši Ustav i Poslovnik o radu parlamenta, a podržale su ih i druge opozicione poslaničke grupe, SDS, SDA, LDP, LSV, Dveri, kao i nezavisni poslanici "NS-Pokret za spas Srbije".

Govoreći o povratku u skupštinske klupe posle isteka kazne koju mu je izrekla predsednica parlamenta Maja Gojković, Božović je ocenio da je cilj vlasti da tim izbacivanjem i najavama kako će se u budućnosti ophoditi prema opoziciji, "parlament zapravo i ne postoji i da ne bude apsolutno nikakvog suprotstavljenog mišljenja Vučićevom režimu".

"Istekla je kazna od 20 radnih dana kako sam izbačen iz parlamenta samo zato što sam tražio izvinjenje od Vučića jer je poslanik sa njegove izborne liste Marijan Rističević iskoristio bolest devojčice našeg kolege kako bi napadao DS njenu politiku. Mislimo da je to najskandalozniji način ophodjenja u Narodnoj skupštini, i od izvinjenja i pominjanja imena Aleksandra Vučića došli smo do toga da već četiri meseca nisam u parlamentu", kazao je Božović.

Sednica Skupštine Srbije koja je prekinuta 1. marta tokom utvrdjivanja dnevnog reda, biće nastavljena sutra. Poslednje zasedanje prekinula je posle desetak minuta predsednica parlamenta Maja Gojković zbog predizborne kampanje.

Na dnevnom redu koji još nije utvrdjen, trebalo bi da se nadje više medjunarodnih sporazuma i protokola koje je predložila Vlada Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja