EU: Prištini u interesu dijalog sa Beogradom
Foto: Shutterstock

EU: Prištini u interesu dijalog sa Beogradom

Politika -

PRIŠTINA - Šefica kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova izjavila je danas da EU smatra da je u interesu Prištine da reši otvorena pitanja sa Beogradom kroz normalizaciju odnosa, koji su definisani kao "vidljivo i održivo poboljšanje odnosa u cilju poboljšanja života ljudi".

Prema njenim rečima, potrebno je unaprediti odnose između Srba i Albanaca na Kosovu "na obostrano zadovoljavajući način", prenosi MIA.

Smatra i da bi Kosovu "trebalo pomoći da napreduje na evropskom putu". Apostolova je ocenila da je dijalog Beograda i Prištine "instrument koji kombinuje sva tri procesa", zbog čega je u nacionalnom interesu Prištine da učestvuje u tom procesu i da u njemu ima proaktivnu i konstruktivnu ulogu.

U tom smislu, rekla je ona, trebalo bi formirati Zajednicu srpskih opština, što je dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu i dodala da EU očekuje da se odnosi dve strane normalizuju, a ZSO što pre formira."Napredak u dijalogu je preduslov da obe strane ostvare napredak na evropskom putu", rekla je Apostolova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track