Najnovije vesti

SLEDEĆE NEDELJE TEMPERATURNI ŠOK: Evo šta će vam se desiti zbog toga i kako da ga lakše preživite!
Foto: Zoran Šaponjić

Saveti uvek dobro dođu

SLEDEĆE NEDELJE TEMPERATURNI ŠOK: Evo šta će vam se desiti zbog toga i kako da ga lakše preživite!

Društvo

Temperaturni šok koji je usledio u sredu zahlađenjem i kišom koja, čini nam se, neprekidno pada, a proveje i po koja pahulja, ipak nas je na neki način dočekao nespremne iako su meteorolozi danima najavljivali niže temperature.

Kako bismo ove dane nekako lakše pregurali, ali i kako bismo se pripremili za dane buduće ( sredinom sledeće nedelje očekuje nas 26 stepeni prim, aut.), pozvali smo doktorku Nadu Macuru koja nam je dala nekoliko korisnih saveta.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Doktorku Macuru je naš poziv zatekao u trolejbusu, a čim smo je pozvali odmah nam je priznala da njoj ova kiša ni malo ne smeta.

"Ja volim ove dane...Obučem se adekvatno, uzmem kišobran i ništa mi nije teško. Trenutno sam u "troli", ali bih komotno mogla i da pešačim. Samo mi je bitno da ne duva vetar i da ja svoj kišobran mogu pravilno da držim ", rekla nam je Macura.

Prema njenim rečima bitno je da se dobor obučemo, na noge da obujemo čizme, stavimo kapuljaču na glavu i za nas zime nema...Po zahlađenju i Hitna pomoć je imala manji broj intervencija.

Foto: Z.Š.
Foto: Z.Š.

"Imali smo manji broj intervencija. Ovakvo vreme najviše ne prija srčanim bolesnicima. Hladno je, sužavaju se krvni sudovi, dolazi do pojave povećanog krvnog pritiska. Na niže temperature odreagovali su i astmatičari jer je vlažnost vazduha povećana", kaže za Kurir Nada Macura

Doktorka nam je priznala da ju je iznenadilo to što su noćas reagovali psihijatrijski bolesnici.

"Psihijatrijski bolesnici su odreagovali u prvoj polovini noći što je mene baš začudilo, jer obično reaguju kada su više temperature. Njihov reakcija je više bila usmerena ka depresiji nego ka agresiji. Ovi dani i zdravim osobama  donose blagu depresiju, pre svega zbog nedostatka sunca", kaže Macura i dodaje da se s ovakvim vremenom javljaju u "blaže virusne infekcije s povećanom temperaturom do 37,5 stepeni".

Novi šok - sledeće nedelje

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Pošto meteorolozi već za sledeću nedelju najavljuju 26 stepeni, pitali smo doktorku kako da se pripremimo na taj, novi, temperaturni šok. Ovoga puta iz hladnog u toplo.

"E, onda ćemo imati haos! Očekujem povećan broj intervencija. To je sigurno, jer uvek kada idemo iz toplog u hladno smanjuje se broj intervencija, a kada se ide ka toplom borj intervencija se povećava. Savetujem svima da koliko god mogu vode pravilan način života: da ne izbegavaju doručak, uzimaju vitamine, adekvatno se oblače, provode što više vremena u prirodi, iskoriste predstojeće prvomajske praznike...Očekuje se pogoršanje stanja kod hroničnih bolesnika, naročito onih koji imaju problem sa pritiskom, a manji problemi čekaju i astmatičare", zaključuje Macura.

POGLEDAJTE BONUAS VIDEO:

(KURIR TV) OPREZ! NAGLO ZAHLAĐENJE: Evo šta vam se dešava zbog promene vremena!

(EPK)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...