SLOBU MUČIO ČUVAR U ZATVORU! Čeda ga branio: Nemoj neko da ga pipne!
Foto: Kurir

Šokantno! Jovanović stao u zaštitu Miloševića

SLOBU MUČIO ČUVAR U ZATVORU! Čeda ga branio: Nemoj neko da ga pipne!

Politika -

Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije i SRJ, bio je mučen u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde je boravio sve do izručenja Haškom tribunalu, saznaje KURIR!

Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Jugoslavije, tokom boravka u ćeliji 1121 Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici od najveće važnosti bilo je da svakoga dana tačno u podne vidi suprugu Mirjanu Marković. Jednog dana ona je malo zakasnila. Slobi je skočio pritisak, bio je uznemiren i nervozan, a kad je došla, ukorio ju je da se „mnogo sekira kad kasni“.Tokom 90 dana zatvorskog života, Mira i Sloba su svakodnevno najmanje jedan sat razmenjivali nežnosti u maloj prostoriji za posete. Svedoci njihovih susreta kažu da su izgledali kao zaljubljeni tinejdžeri. Zagrljaji za dobrodošlicu i rastanak bili su dugi, romantični, začinjeni filmskim poljupcima. Stražari su nekad bili primorani da ih razdvajaju, opisao je u svojoj knjizi „Čuvao sam Miloševića“ tadašnji upravnik zatvora Dragiša Blanuša.Previjao joj noguČesto su se držali obema rukama za obraze, ljubili su ruke jedno drugom. Neobičan je prizor bio kada je ona njega ljubila u koleno.- Oslovljavali su se sa „mili moj“, „mali moj“, „lepi moj“. Ona je njega zvala kuco, a on nju maco - svedoči on.Mira Marković najviše je brinula o zdravstvenom stanju supruga, pa je tako jednom prilikom uprava bila primorana da pozove nju kako bi ubedila Miloševića da prihvati preglede lekara i propisane terapije. Ona je odmah došla i kleknula pored njegovog kreveta i panično, plačući mu rekla:- Srećo moja, nećeš valjda ovde da mi umreš? Moraš da ideš u bolnicu. Ako ti umreš, i mi ćemo svi s tobom nestati.Naravno, posle njene posete Sloba je prihvatio pregled. Prisustvovala je i Mira, ali pošto su stražari morali da ih razdvoje na desetak minuta, kada im je omogućeno da opet budu zajedno, poleteli su jedno drugom u zagrljaj.- Mali moj, otkad se nismo videli - rekao je Sloba supruzi.Ništa manje ni čovek koji je punih 13 godina bio na čelu tadašnje Jugoslavije nije brinuo o supruzi. Miri je bila povređena noga, pa je Slobodan imao običaj da njenu nogu stavio u krilo i previja je.- Dok joj je previjao nogu, savetovao ju je da mora mnogo da vodi računa o sebi i da se više odmara - prisetio se Blanuša.Pravio brodiće od papiraRazgovore su vodili o deci, političkim partnerima, ali i o velikim računima za struju i telefon, ekstraporezu koji moraju da plate. Evocirali su i uspomene iz mladosti i smejali se, a Slobodan Milošević je tada iz džepa izvadio sedam brodića napravljenih od hartije.- Rekao je snaji Milici da to da malom Marku. Mirjana je tada rekla da je, kad je bila mala, jednom prilikom od majke koja je bila u zatvoru za vreme rata dobila brodić od hartije koji je njena baka čuvala sve dok ona nije porasla - ispričao je svedok ovog susreta.Snaha Milica počela je da jeca, a za njom i Mirjana. Niz lice Miloševića otkotrljala se suza.- Sad morate da budete vrlo jake i hrabre, sve je to život - rekao im je Milošević pred samo izručenje Hagu.Mirino poslednje pitanje je bilo da li mu treba nešto posebno:- Meni sad ništa ne treba, ovde imam sve, a meni je najlepše kad ja znam da ste vi svi zdravi i da je vama dobro.

Čudno oblačenjeMIRA NA ŠTIKLAMA U DREČEĆOJ BOJIBlanuša je primetio da Mira svaki put, previše napadno, doteruje frizuru, ogledajući se u ručno ogledalo, dok sede u sobi za posete. Mirjana je, kada je dolazila u posete, bila obučena nekako čudno, što je upadalo u oči. Često je nosila dosta nabranu dugu haljinu s cvetnim dezenom, a ponekad je nosila cipele koje su verovatno za neku drugu priliku, a ne za posetu zatvoru - visoku debelu štiklu u tri drečeće boje: plavoj, zlatnožutoj i ljubičastoj - sve fluorescentne.Marija je dolazila sportski obučena, u crvenim farmerkama i patikama.

Sama spremala hranuPOSLEDNJI PAKETMirjana Marković svakodnevno je suprugu donosila hranu i čist veš. Jednom prilikom pitali su je da li sama kuva ili naručuje iz nekog restorana.- Ja imam kuhinju u kući i nemam potrebe da hranu kupujem u kafani - bio je njen odgovor.U zatvorskim spisima ostalo je ubeleženo šta mu je donela poslednjeg dana, pred njegovo izručenje Haškom tribunalu. Donela mu je jednu čistu košulju, kolač koh, sir, pohovane tikvice, salatu od paradajza, lubenice, breskve, kruške, jednu sardinu, plastične čaše, flašu mineralne vode i jednu kutiju mleka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track