MINISTRI NEMAJU VREMENA ZA POSLANIKE: Za godinu dana rada Skupštine parlamentarci jednom postavljali pitanja članovima vlade
Foto: Zorana Jevtić

A trebalo je svakog poslednjeg četvrtka u mesecu...

MINISTRI NEMAJU VREMENA ZA POSLANIKE: Za godinu dana rada Skupštine parlamentarci jednom postavljali pitanja članovima vlade

Politika -

Analiza rada 11. saziva Narodne Skupštine Srbije koju je uradila inicijativa "Otvoreni parlament" pokazala je da je za prvih godinu dana održana samo jedna sednica s poslaničkim pitanjima Vladi Srbije.

foto: Stefan Jokić

Poslanici su članovima Vlade 27. oktobra 2016. godine postavili 31 pitanje i to je jedini poslednji četvrtak u mesecu kada je održana sednica sa poslaničkim pitanjima.

Inicijativa "Otvoreni parlament" navela je danas da su poslanici za godinu dana radili ukupno 68 dana u plenumu i usvojili 88 zakona, od čega 13 novih zakona.

Za godinu dana usvojeno je 48 potvrda međunarodnih sporazuma i ugovora i 27 izmene i dopune postojećih zakona. Polovina usvojenih zakona doneta je po hitnom postupku. Podneto je 3.229 amandmana, a usvojen je svaki 13.

U Skupštini je održano ukupno 265 sednica odbora, a najviše sednica je održao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, dok je Odbor za prava deteta održao jednu sednicu.

foto: Stefan Jokić

Na redovnom jesenjem zasedanju u Parlamentu, od oktobra do decembra, usvojeni su Zakon o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Poslanici su na redovnom prolećnom zasedanju proveli svega 17 dana u plenumu, jer je rad Skupštine privremeno bio zaustavljen zbog održavanja kampanje za predsedničke izbore.

foto: Stefan Jokić

Prvobitne poslaničke klubove ukupno su napustila 24 poslanika koja su svoje delovanje nastavili u drugom poslaničkom klubu ili kao poslanici koji deluju van poslaničkog kluba.

Broj samostalnih poslanika sa tri, koliko ih je bilo prvog radnog dana novog saziva, povećao se na 19, a na kraju prolećnog zasedanja ukupno ih ima devet.

foto: Stefan Jokić

"Događaji koji su bacilli u senku parlamentarnu debatu i usvajanje važnih zakona u proteklih godinu dana jesu česti prekidi plenarnih i sednica odbora, nepostojanje konstruktivnog dijaloga i argumentovane debate, kao i bojkot plenarnog rada od strane dela opozicionih poslanika", naveo je "Otvoreni parlament".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je poručila samohrana majka koju su danas iselili iz stana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track