Redžepi: Vozačke dozvole neće biti oduzimane

Redžepi: Vozačke dozvole neće biti oduzimane

Politika -
Bez obzira gde su te dozvole posle 1999. izdate, naše službe neće ih oduzimati vlasnicima prilikom izdavanja kosovske vozačke dozvole

PRIŠTINA - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je u četvrtak u Prištini da će biti omogućena preregistracija vozila s tablica koje izdaje MUP Srbije na tablice kosovskog MUP-a i da prilikom dobijanja kosovske vozačke dozvole vlasnicima neće biti oduzimane dozvole izdate u MUP-u Srbije.

"Bez obzira gde su te dozvole posle 1999. izdate, naše službe neće ih oduzimati vlasnicima prilikom izdavanja kosovske vozačke dozvole. Vlasnici će doneti svoje vozačke dozvole na uvid, a našim službama ostaviće fotokopije da bi moglo da se proveri da li su polagali vozački ispit, a originalna vozačka dozvola biće vraćena vlasniku", rekao je Redžepi.

On je istakao da je krajnji rok za izdavanje kosovske vozačke dozvole 1. septembar i da do tog datuma vozačke dozvole MUP-a Srbije neće biti oduzimane. Redžepi je poručio da pripadnike kosovskih službi koji krše uputstva vlasti u Prištini, građani treba da prijave u MUP-u.

Govoreći o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice s oznakama KS i RKS, Redžepi je kazao da se to obavlja na osnovu postignutog dogovora Prištine i Beograda u Briselu i da je do sad preregistrovano oko 8.000 vozila. Redžepi je rekao da neće biti produženja roka za registrovanje vozila, ali da je na inicijativu zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića oformljena stručna komisija koja će raditi na rešenju preregistracije.

"Ova komisija će preko koordinatora regiona uzimati zahteve od građana koji hoće da registruju svoja vozila i proveravati dokumentaciju. Za bilo koje vozilo registrovano do 1999. ne plaćaju se carinske dažbine", kazao je Redžepi. Zamenik Premijera Kosova Sobodan Petrović, koji je zajedno s Redžepijem razgovarao s novinarima Bete i KIM radija, rekao je da je zadovoljan jer je građanima srpske zajednice na Kosovu, koji nisu ranije uspeli da registruju svoja vozila, omogućeno da to učine.

Vlasti u Prištini donele su uredbu kojom se oduzimaju tablice i vozila koja imaju registracije MUP-a Srbije za kosovske gradove, dok su se Srbi južno od Ibra žalili da im je zbog toga potpuno onemogućena sloboda kretanja. Oni navode da ne mogu da prevoze ni bolesnike, jer je tablice ambulantnih vozila izdao MUP Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track