TAKO JE GOVORIO VUČIĆ: Penzije niko ne sme da dira, ja to garantujem! Sećate li se šta se onda desilo?
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Obećanje, ludom radovanje

TAKO JE GOVORIO VUČIĆ: Penzije niko ne sme da dira, ja to garantujem! Sećate li se šta se onda desilo?

Politika -

BEOGRAD - Aleksandar Vučić je pre nego je došao na vlast, pred izbore 2012. godine, tvrdio "da kad dođe na vlast neće teći med i mleko, ali će biti mnogo bolje".

OVO JE MILE DELIĆ, ON JE VRATIO 5.000: Neću milostinju, daj mi moju penziju!

Ne kaže se uzalud "obećanje, ludom radovanje". Ova krilatica možda najbolje opisuje politiku koju sprovodi Aleksandar Vučić, novoizabrani predsednik Srbije, čiji postulati se uglavnom svode na pusta obećanja.

MILUTIN MRKONJIĆ ZA KURIR: Kupiću kurtone od Vučićeve pomoći Tako je Aleksandar Vučić, pre nego je došao na vlast, pred izbore 2012. godine tvrdio "da kad dođe na vlast neće teći med i mleko, ali će biti mnogo bolje", a ako ne bude bolje, "za šest meseci sami će pokupiti prnje, jer su očekivanja naroda velika", i "ako se za šest meseci ne vidi da Srbija ide u boljem pravcu, skloniće se odmah".

foto: Shutterstock/Ilustracija

Međutim, iako ni u jednom segmentu u Srbiji nije bolje, čak je u mnogim stvarim gore stanje nego pre 2012. niko od naprednjačke vlade "nije pokupio svoje prnje", niti se Vučić sklonio. Štaviše, sada je učvrstio svoju poziciju i fotelju, da, sudeći prema svemu što se dešava, sa funkcije će otići kad on bude hteo.

PENZIONERI JEDVA ČEKAJU 5.000 DINARA: Biće za trpezu, lekove i unuke - Ne dolazi u obzir smanjivanje penzija zato što penzioneri zaista jedva preživljavaju - rekao je Vučić 2013. godine za Večernje novosti i bio u ovoj odluci "čvršći nego ikada".

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Medijima su se prolamale njegove izjave u vezi smanjenja penzija, pa je tako na televiziji "Pink" 10. marta 2014. godine rekao da kakve god reforme da preduzimaju, da penzioneri neće osetiti. - Kakve god reforme da preduzimamo, što god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se oduzme - rekao je Vučić tada za Pink.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

A onda je vrlo slično ponovio za agenciju Beta. - U penzije ne dam da se dira. Kada bismo u ta prava dirali ne bi napravili problem samo penzionerima nego i državi – govorio je Vučić pre nego što je postao premijer. Sve ovo penzioneri su upijali i bezrezervno mu verovali, ali sredinom septembra 2014. godine usledio je šok. Vučić je odlučio da se ionako bedne penzije smanje za 10 odsto.

Međutim, ovo smanjenje nije uticalo na podršku penzionera koju Vučić dobija. Da li je u pitanju strah da ne bude dodatnih smanjenja, ili možda strahuju da im se penzija koju su stekli mukotrpnim radom, nekim slučajem ne "ukine", ali Vučić, ako je suditi po rezultatima koji se predstavljaju javnosti ima veliku podršku najstarijih građana Srbije.

(Kurir.rs/Espreso)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko kritikuje vlast tata mu je zao, a mama još gora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja