Najnovije vesti

SUĐENJE U HAGU: Stanišić i Simatović sprovodili plan Slobodana Miloševića!
Foto: AP, EPA

TUŽILAC NA PONOVLJENOM SUĐENJU SRBIMA

SUĐENJE U HAGU: Stanišić i Simatović sprovodili plan Slobodana Miloševića!

Politika

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine nad Hrvatima i muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95

U uvodnoj reči na ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Hagu, tužioci su optužene označili kao „ključne“ učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog proterivanja nesrba sa teritorija Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine nad Hrvatima i muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Tužilac Daglas Stringer naveo je u uvodnoj reči da je to zločinačko udruženje s proleća 1991. „osmislio“ i predvodio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, koji je za primenu na terenu zadužio svoje ljude od poverenja - Stanišića i Simatovića.

- Milošević je bio pokretačka snaga zločinačkog plana, a primenu je poverio Stanišiću i Simatoviću - rekao je Stringer.

Posle prvog suđenja Stanišić i Simatović su oslobođeni, ali je apelaciono veće Tribunala poništilo presudu i naložilo novi proces.

Kurir / E.K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...