ĐILAS ODGOVORIO VUČIĆU NA OPASKU DA ĆE MU PROPASTI POVRATAK U POLITIKU: Predsedniče Srbije, samo onog ko nam napada zemlju možemo gledati kao neprijatelja
Foto: Damir Dervišagić

Bivši gradonačelnik Beograda čvrsto uz svoj ekonomski program

ĐILAS ODGOVORIO VUČIĆU NA OPASKU DA ĆE MU PROPASTI POVRATAK U POLITIKU: Predsedniče Srbije, samo onog ko nam napada zemlju možemo gledati kao neprijatelja

Politika -

Dragan Đilas je reagovao na opasku predsednika Aleksandra Vučića da ako se bude vratio u politiku neće uspeti, jer će imati njega na drugoj strani.

Pročitajte šta je Đilas napisao na temu svog povratka u politiku:

"Predsedniče Republike Srbije, rekli ste u intervjuu, da ćemo, ako se vratim u politiku, biti na različitim stranama, odnosno da neću uspeti, jer ćete Vi biti na drugoj strani. Da li ću se vratiti u politiku zaista ne znam, ali znam da uvek polazim od toga da svi mi koji živimo u Srbiji svoju zemlju podjednako volimo i da svi želimo da ljudi u njoj žive bolje - da imaju veće plate, viši standard, da nam bolnice i škole budu bolje, da nam deca budu bezbednija na ulicama, da imamo bolje puteve...", piše između ostalog u Đilasovom odgovoru Vučiću u Nedeljniku.

On je upitao Vučića šta je smešno u njegovom ekonomskom konceptu?

"Šta je smešno u tvrdnji da će državna preduzeća funkcionisati mnogo bolje ukoliko ih budu vodili vrhunski menadžeri, a ne političari? Šta je smešno kad se naglas izgovori da ćemo vrhunske menadžere dobiti samo ako im ponudimo vrhunske uslove, kao i da za platu od 100.000 dinara takvi neće doći, jer u multinacionalnim i privatnim kompanijama zarađuju nekoliko puta više?", upitao je Đilas.

Đilas u Nedeljniku navodi da je ono u čemu se razlikuju pitanje koje metode treba primeniti "da bi do tog zajedničkog cilja došli".

"To što jedan deo građana veruje da će boljitak Srbiji doći ako radimo na jedan način, a drugi veruju da ćemo do boljeg života doći radeći na drugi, to nikako ne znači da su oni na različitim stranama, jer svi želimo isto. Kada bi neko od nas želeo da uništi Srbiju, a onaj drugi je branio, onda bismo bili na različitim stranama. Samo onoga ko bi napao našu državu možemo da tretiramo kao neprijatelja. A pošto svi mi - koji u ovoj zemlji živimo - želimo isto, a to isto je bolji život, onda mi, građani Srbije, nikada ne možemo biti na različitim stranama. To što su jedni za Rusiju, a drugi za Evropsku uniju, to što jedni glasaju za SNS, a drugi za opozicione stranke ne znači da smo jedni drugima neprijatelji, niti da smo na suprotnim stranama. Kada to prihvatimo svi koji u Srbiji živimo, uključujući i one koji su na vlasti, tada ćemo napokon napraviti osnov da možemo da krenemo ka boljem životu kome svi težimo", napisao je Đilas.

On se osvrnuo i na Završni račun Skupštine grada Beograda, na osnovu predloga Siniše Malog i Gorana Vesića.

" U njemu iše da je zaduženost Beograda 44,8 milijardi dinara, odnosno 370 miliona evra. To je neuporedivo manje od 650 miliona evra, koliko predsednik Vučić tvrdi da Beograd trenutno duguje. Ta ista Skupština usvojila je i Završni račun za 2013. goidnu, poslednju u kojoj sam bio gradonačelnik. U njemu piše da je dug Beograda 47 milijardi dinara (oko 400 miliona evra), što je više nego upola manje od tvrdnje predsednika države da je grad na kraju 2013. godine dugovao milijardu i sto dvadeset miliona evra", objasnio je Đilas.

On dodaje da je dovoljno ući na sajt Uprave za javni dug Ministarstva finansija i videti koliki je dug bio oktobra 2013. godine, a koliki je sada.

"Oktobra 2013. bio je tačno 45,8 milijardi dinara, a danas je 42 milijarde dinara (oko 350 miliona evra). Kome ni ovo nije dovoljan dokaz, može da pogleda studiju Fiskalnog saveta od 27. juna 2017., u kojoj ,na strani 62, piše da je dug Grada Beograda na kraju 2013. bio oko 410 miliona evra. Toliko o zaduženosti, spasavanju Beograda od bankrotstva i sličnim političkim izmišljotinama. O tome kako je moguće da dug nije više smanjen kad u ove četiri godine nije izgrađen nijedan kapitalni objekat, nijedna škola, nijedno obdanište, nijedan dom zdravlja, kada je kupljeno osam puta manje vozila za GSB nego u prethodne četiri godine, kad je ukinuta 13. penzija, kada grad više ne kupuje udžbenike osnovcima...o tome nekom drugom prilikom", kaže Đilas.

(Kurir.rs/Nedeljnik/Foto: Damir Dervišagić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Boško Obradović: Osuđujem Vučićev pritisak na slobodne medije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track