ŠTRAJK: Radnici Fijata traže 0,5 odsto profita!
Foto: /

Potpuna obustava rada

ŠTRAJK: Radnici Fijata traže 0,5 odsto profita!

Društvo -

U štrajku, na svojim radnim mestima, učestvuje 90 odsto radnika u prvoj i drugoj smeni

U fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) nastavljen je generalni štrajk radnika i sve proizvodne trake su zaustavljene.

- U štrajku, na svojim radnim mestima, učestvuje 90 odsto radnika u prvoj i drugoj smeni. U podne i u 17 časova radnici se okupljaju kod upravne zgrade i dogovaramo se o daljim koracima u vezi s nastavkom štrajka - rekao je predsednik Samostalnog sindikata u FCA Zoran Marković.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca pozvao je rukovodstvo FCA da se odrekne 0,5 odsto profita u Srbiji i ispuni glavni zahtev 2.000 radnika u štrajku, da se poveća bruto zarada sa 38.000 na 45.000 dinara.

- Povećanje bruto zarade za 7.000 dinara po radniku, ili oko 57 evra, na godišnjem nivou za 2.000 radnika u štrajku iznosi 1,371 milion evra.

Kako je „Fijat“ u 2016, prema podacima NBS, izvezao vozila u iznosu od 1,07 milijardi evra, za ispunjenje zahteva radnika potreban je oko 0,5 odsto od profita - izračunali su sindikalci. Oni su pozvali i donosioce odluka u Srbiji, koja je vlasnik 33 odsto kapitala u FCA, da podrže ovakvu odluku.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Plate sve niže, cene sve veće !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track