BIVŠA ODBORNICA SNS U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Strah me je da izađem iz kuće, džip sa zatamnjenim staklima kruži oko moje zgrade!
Foto: Printscreen/N1

Strahovlada

BIVŠA ODBORNICA SNS U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Strah me je da izađem iz kuće, džip sa zatamnjenim staklima kruži oko moje zgrade!

Politika -

U Smederevskoj Palanci odloženo je održavanje vanredne sednice na kojoj je opozicioni blok, predvođen Demokratskom strankom (DS), nameravao da uz pomoć novoformirane većine preuzme vlast od vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Na sednici se, međutim, nije pojavio nijedan član SNS-a, uključujući i dva odbornika koja su iz te stranke istupila i pridružila se opoziciji. U DS-u tvrde da su svi odbornici pre dva dana oteti i zatvoreni u karantin, kako bi se sprečila smena vlasti.

Od 49 odbornika u skupštini Opštine Smederevska Palanka, na zakazanoj sednice se pojavilo samo 24. Svi opozicioni. Bez potrebne većine sednica nije ni održana, a i da jeste, pitanje je da li bi se desilo ono zbog čega je zakazana - smena vlasti.

Za većinu u opštinskom parlamentu potrebno je 25 poslanika, koliko je opozicioni blok predvođen DS-om imao do pre nekoliko dana. Naime, pre nešto manje od tri nedelje, šest odbornika SNS-a napustilo je vladajuću većinu i priključila se opoziciji.

Četvoro od tih šest odbornika pričaju isto - nakon što su dali potpise opoziciji, tvrde da se u Smederevskoj Palanci pojavilo tridesetak nepozantih muškaraca, koji su ih pratili, pozivali ih telefonom, pretili im, čak ih i fizički maltretirali. Samo jedna odbornica je smela da stane pred kameru. Ostali se plaše jer, kako kažu, ne znaju šta još može da ih snađe.

"Ispred moje zgrade prvog dana je bio parkiran džip sa zatamnjenim staklima i posle toga neprestano kruže tuda. Svakog dana sam u strahu da izađem iz kuće, ne izlazim sama", kaže za N1 bivša odbornica naprednjaka Snežana Petrović.

Nekoliko dana nakon što je dao potpis opoziciji, jedan od obronika je odustao od bavljenja politikom i predao svoj mandat. Međutim i bez njega, opozicioni blok je imao potrebnu većinu, do pre dva dana. Tada je, kako tvrde, u centru Smederevske Palanke parkiran autobus u koji su, navodno, uvođeni odbornici SNS-a. Tu priču je za N1 potvrdilo 15-ak građana Smderevske Palanke, ali ponovo je od svih njih samo jedan smeo da stane pred objektiv.

"Videli smo možda da nisu baš sami svojom voljom ulazili u autobuse. Bilo je tu još par automobila stranih tablica, zatamljenih stakala, koji su verovatno primorali te ljude da uđu", kaže očevidac Aleksandar Pavlović.

Predstavnici opozicije tvrde da imaju dokaze da za to da su odvedeni u karantin, u jedan hotel u selu Kovačica, gde su im oduzeti mobilni telefoni i zabranjen kontakt, čak i sa članovima porodice.

Među ljudima za koje se od preksinoć navodno ne zna gde su, su i dva nekadašnja odbornika SNS-a koja su prešla na stranu opozicije. Tim je taj blok izgubio većinu potrebnu za preuzimanje vlasti.

Sednica nije ni održana, a na njoj se nije pojavio ni predsednik Skupštine, niti bilo ko od opštinskih vlasti koje već dva dana ne odgovaraju ni na pozive niti poruke.

(Kurir.rs/N1/Ksenija Pavkov/Foto: Printscreen/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track