INTERVJU NEDELJE SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Opozicija pobeđuje, Beograd je režimu slaba tačka!
Foto: Filip Plavčić

INTERVJU NEDELJE SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Opozicija pobeđuje, Beograd je režimu slaba tačka!

Politika -

Ako opozicioni lideri imaju časti i pameti, moraće da postignu dogovor o jednom kandidatu, koga ću podržati i angažovaću se svom snagom u kampanji

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija, poručuje da opozicija, ako ima pameti i morala, mora da se dogovori o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za Beograd, koji je, kako ocenjuje, slaba tačka SNS. Kritikuje politiku vlasti prema Kosovu, ekonomiji, obrazovanju, poljoprivredi, smatrajući je nekompetentnom i konfuznom, ali izdvaja guvernerku Jorgovanku Tabaković, navodeći da je za pohvalu držanje kursa dinara.

Kako gledate na aktiviranje teme Kosova i poziv predsednika Srbije na unutrašnji dijalog o KiM?

- Poziv na dijalog za iznalaženje „konačnog rešenja“ za KiM je njegova želja da podeli odgovornost sa opozicijom za lošu politiku predaje Kosova koju intenzivno vodi poslednjih pet godina. Pored ovog, dijalogom pokazuje svoj „demokratski kapacitet“. Znamo dobro da ova vlast sluša samo svoj glas, a zausti li neko iz opozicije da nešto kaže, na njega se sruči salva lične diskreditacije, laži i uvreda.

Član GO SNS Vladimir Đukanović je, govoreći o mogućnosti da Ramuš Haradinaj bude premijer Kosova uz pomoć glasova Srpske liste, maltene poručio da je on prihvatljiv partner jer je saradnja manje zlo od nesaradnje?

- Haradinaj je zlikovac i lice s poternice. Ova ista vlast je samo pre koji mesec skoro prekinula diplomatske odnose s Francuskom zbog odluke francuskog suda o neizručenju Haradinaja. A sada tog istog čoveka preporučuju za saradnju. To je ili političko glavinjanje ili postupanje po stranom diktatu. A to rade čovek i koalicija kojoj je devedesetih svaki razgovor sa Vlasijem ili Rugovom bio „mrska izdaja“.

Šta najviše zamerate ovoj vlasti? Ima li nešto pohvalno?

- Jedino pohvalno je držanje kursa dinara. A zameram sve ostalo. Spisak kritika i njihove dezorganizacije i nekompetentnosti je podugačak - ekonomija sa BDP od jedan odsto, poljoprivreda bez navodnjavanja uz uništavanje celih grana, kao, na primer, svinjogojstva dovođenjem nemačkog monopoliste „Tenisa“, prosveta, gde se najavljuje dualno obrazovanje koje znači da se Srbija ozbiljno sprema da postane kolonija u kojoj nema intelektualaca, pronalazača, naučnika i mislilaca, već samo osposobljena „radna marva“...

Kako ocenjujete rad Vlade s Anom Brnabić na čelu?

- Premijerka Brnabić se, kao što smo i očekivali, pokazala kao poslušni izvršilac volje Vučića i MMF, a to se često i preklapa.

Postoji li neki ministar čiji biste rad pohvalili?

- Nema nijednog ministra čiji bih rad mogla da pohvalim. Ovo je Vlada opsena i afera s nekim odista komičnim figurama.

Predstoje beogradski izbori. Verujete li da će biti postignut dogovor opozicionih lidera o zajedničkom nastupu?

- Ako opozicija ima časti i pameti, mora da se postigne dogovor o jednom kandidatu. Opozicija mora da shvati da insistiranje na razlikama vodi u direktnu propast. Sami ćemo pomoći autokrati da prigrabi apsolutno svu vlast u zemlji. Tako ćemo i mi iz opozicije biti odgovorni za svako mlado dete koje ide iz zemlje, za besmislene fontane i jarbole, prljavštinu...

Razgovarate li vi i sa kim o zajedničkom nastupu? Izlazite li uopšte na te izbore?

- Razgovaram, naravno, s raznim akterima. Podržaću zajedničkog kandidata i spremna sam da se angažujem za njega ili nju u kampanji svom snagom.

Kakav ishod očekujete?

- Očekujem pobedu ujedinjene opozicije u Beogradu. Beograd je naprednjacima slaba tačka. Važno je da građani kazne bahatu i nestručnu vlast, da se Beograd ekonomski i infrastrukturno razvija, a građanima omogući život dostojan srpske prestonice i evropske metropole.

Vi ste iz Hrvatske pobegli u automobilu s dvoje dece... Protekle sedmice je bila 22-godišnjica „Oluje“...

- Dok Srbija tuguje, Hrvatska slavi. Ispada da slavi progon, paljevinu, pljačku i ubijanje Srba. Čini mi se ipak da je ove godine bilo manje pompe nego prethodnih godina. U Kninu je bilo samo 2.500 ljudi! Kod nas u Srbiji Vučić je i ovu tragediju srpskog naroda iskoristio za svoj partijski miting. A on je predsednik Srbije i to me rastužuje.

Kada ste poslednji put bili u Hrvatskoj? Tamo imate porodičnu kuću...

- U Hrvatskoj sam bila 2013. Imam kuću i obnovila sam je. Ima i Raškovića šuma i nisam je prodala. Malo se inatim. Raškovići su u Dalmaciju došli 1690. iz Starog Vlaha. Neće nas se baš tako lako rešiti. Ali zaista, i pored svih rana, verujem u bolja vremena, barem za našu decu i unuke.

O vojnoj obuci za žene

KOMIČNI VULIN

Jeste li iznenađeni predlogom ministra odbrane Aleksandra Vulina da sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina moraju da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama?

- Militarizacija društva mi se ne sviđa. Preferiram kurseve civilne zaštite na kojima bi žene učile prvu pomoć, postupanje u slučaju požara, poplava... Komično je da Vulin, koji nije služio vojsku u vreme kada je to bilo obavezno, sada sve, uključujući i žene, tera na vojnu obuku. Onda treba i on da je pohađa, s muškarcima ili ženama, svejedno mi je.

foto: Zorana Jevtić

O bivšoj partiji i kolegama

BEZ KONTAKTA S KOŠTUNICOM

Kako ocenjujete delovanje i politiku svog bivšeg DSS?

- DSS treba da pokaže da je opozicija tako što će izaći iz vlasti sa naprednjacima u Beogradu i širom Srbije. To misle mnogi u stranci, a rukovodstvo je na potezu. Nije dobro što su neodlučni.

Jeste li u kontaktu sa bivšim šefom i liderom DSS Vojislavom Koštunicom?

- Nisam u kontaktu s Koštunicom. Želim mu svako dobro.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Stravičan udes na autoputu !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track