Najnovije vesti

DS HOĆE PROMENU NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA: Ustav je prevaziđen, vreme je da se menja
Foto: Vlada Šporčić

Inicijativa

DS HOĆE PROMENU NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA: Ustav je prevaziđen, vreme je da se menja

Politika

Mi smo ti koji žele da pokrenu promene, a ne da reagujemo kao kišne gliste na Vučićeve želje, poručio lider demokrata Dragan Šutanovac

Demokratska stranka će ovih dana pravno uobličiti predlog promena Ustava Srbije i poslati ga predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki, predsednici Skupštine i ministrima u Vladi, rekao je predsednik DS Dragan Šutanovac.


On je precizirao da je DS već pripremio predlog ustavnih promena, smatrajući da je „postojeći Ustav prevaziđen“.

- Dakle, mi smo ti koji žele da pokrenu promene, a ne da reagujemo kao kišne gliste na želje Aleksandra Vučića - objasnio je Šutanovac, aludirajući na nedavne najave predsednika Srbije da bi trebalo ući u promene Ustava.


Pokretači promena


Upitan da li bi DS danas bio spreman da Vučiću „uzvrati uslugu“ iz 2006. godine, kada je SRS otvoreno podržavao i pomagao usvajanje tadašnjih ustavnih promena, Šutanovac je uzvratio da „bi Vučića trebalo pitati da li bi podržao predloge DS“.

- Već smo pripremili izmene Ustava Republike Srbije i siguran sam da je jasno da smo upravo mi pokretači promena, a ne obrnuto - uveren je Šutanovac.


Na pitanje da li bi išao na razgovor s Vučićem o ustavnim promenama, imajući u vidu da će mu poslati pisani predlog, Šutanovac je odgovorio da bi „debata prvo trebalo da se odvija na nivou eksperata“.


Razjašnjenje


Ističući da je „DS formirao i ozbiljan tim stručnjaka koji se bave ustavnim pravom“, Šutanovac je priznao da on nije stručnjak za ustavno pravo, a da to, koliko zna, nije ni Vučić.

- Zato bih se svakako prvo založio za dogovor na ekspertskom nivou, a potom na nivou parlamentarnih stranaka - rekao je Šutanovac i ocenio da je to tema koja se, pre svega, tiče parlamenta.


Na opasku da je odlučan u stavu da ne učestvuje u najavljenom dijalogu o Kosovu „jer ne želi da daje Vučiću alibi“, a da sada najavljuje da će mu poslati svoje predloge za Ustav, Šutanovac je rekao da želi „da razjasni nekoliko stvari“.

- Ustav Srbije će se tokom pristupanja EU menjati najmanje dva puta - predvideo je Šutanovac, koji misli da nema vremena za čekanje na konačne „presude“.


R. K.


O pozivu Tadiću

IDEJA STAVLJENA AD AKTA


Na pitanje kako je razumeo odgovor Borisa Tadića na njegov poziv da se vrati u DS zajedno sa svojom strankom, Šutanovac je odgovorio da je dugi niz godina „jedina konstanta političkih procesa u Srbiji fragmentiranje političke scene i deljenje DS“.

- Poziv Tadiću i njegovom SDS upućen je u tom kontekstu, iz želje za jačanjem DS, bez koje nikada dosad nije došlo do promene režima - naglasio je Šutanovac. Budući da Tadić i SDS imaju drugačije viđenje, ta ideja je, prema Šutanovčevim rečima, „stavljena ad akta bez ikakve gorčine“ s njegove strane.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...