ZLOČINCI NA SLOBODI: Niko da nam pomogne da nađemo ubice naših sinova!
Foto: EPA

Obeležena 14. godišnjica masakra u Goraždevcu

ZLOČINCI NA SLOBODI: Niko da nam pomogne da nađemo ubice naših sinova!

Politika -

Roditelji Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića (19), ubijenih pre 14 godina dok su se kupali u Bistrici, kažu da su usamljeni u svojoj potrazi za pravdom

Roditelji Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12), ubijenih rafalom iz automatskog oružja dok su se sa svojim vršnjacima kupali u reci Bistrici, ogorčeni su što ni 14 godina kasnije niko nije odgovarao za stravičan zločin u kom su još ranjeni i Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Roditelji nastradale dece razočarani su što im niko nije pomogao da zadovolje pravdu, a srpska vlast bez trunke srama namerava da pravi vlast sa zločincima iz OVK.

- Kad nije dosad, neće ni sad i da znam, šta mu ja mogu. Ja sam s mužem najmanje 30 puta išla i kad se nije ni smelo u Peć, ja sam s njim išla u sud dok su ga zvali. U svemu tome bili smo sami. Dođe neko, ubije ti dete, ništa. Ovi dani su mi mnogo teški, uvek razmišljam da su ovo poslednji dani moga sina Panta - izjavila je za RST Gordana Dakić, majka ubijenog Pantelije.

foto: Fonet

Obustavljena istraga

Specijalno tužilaštvo Kosova i Euleks su 2010. obustavili istragu zbog nedostatka dokaza. Istraga, međutim, može ponovo biti otvorena, ali je neophodno, kako je Kurir juče pisao, da Beograd bude zainteresovan - neophodno je da se vrši permanentni pritisak u međunarodnim organizacijama, kao što albanska strana ne propušta nijednu priliku da insistira na razrešenju, recimo, „slučaja Bitići“.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije, kazao je da su ga kosovski organi, posle obustavljanja istrage za ubistvo sina, uputili da pokrene privatni postupak, za šta je neophodno da plati 500 evra.

- Zato apelujem na jedinstvo porodica i države u borbi za prava žrtava. Srbija ne sme da izgubi Kosovo - ako izgubi Kosovo, izgubiće sebe i svoje srce - poručio je on.

Uprkos činjenici da ubice i dalje slobodno šetaju, pošto za srpsku decu na Kosovu očigledno nema pravde, vlast u Beogradu pokazuje jasnu spremnost za saradnju sa zločincima iz bivše OVK s Ramušem Haradinajem na čelu, koji očekuje da će biti izglasan za kosovskog premijera, i to uz pomoć glasova Srpske liste, koju podržava SNS. Čak je član GO SNS Vladimir Đukanović otvoreno nagovestio saradnju Srba s ratnim zločincem i osvedočenim ubicom, potkrepljujući to procenom da će Beograd tako izabrati manje zlo.

Ekipa Kurira

Parastos u Goraždevcu

U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu juče je održan parastos ubijenim srpskim dečacima. Uz njihove porodice, obeležavanju godišnjice prisustvovali su i ministri Ivica Dačić, Branko Ružić i Zoran Đorđević, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predstavnik ambasade Ruske Federacije, predsednik Srpske liste Goran Rakić i predstavnici lokalne samouprave.

Zločin u Goraždevcu jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na KiM, pored ubistava žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš-ekspresa“ kod Podujeva.

Sava Janjić, otac manastira Visoki Dečani

ISTINA DA DOĐE PRED LICE PRAVDE

Ostajemo u zajedničkim naporima da učinimo sve kako bi ljudi koji su ostali ovde živeli bolje i sigurnije, kako bi se svi oni koji žele da se vrate vratili i bili im pruženi uslovi za to, ali i kako bi istina o strašnim zločinima koji su počinjeni i koji su ostali nekažnjeni nakon 1999. do danas, da bi ta istina konačno došla pred lice pravde - rekao je Janjić na parastosu.

REAGOVANJA

Ivica Dačić šef diplomatije

PORUKA DA ZA SRBE NEMA MESTA NA KIM

Traženje pravde za srpske žrtve na Kosovu biće osnovna ideja vodilja Vlade Srbije i u budućnosti. Nažalost, na Kosovu se i dalje zločinci puštaju na slobodu, počinioci najstrašnijih zločina. Užasavajući masakr nad nedužnom decom, ubijenom samo zato što su bila Srbi, počinjen je kako bi se poslala poruka preostalim Srbima da za njih na KiM nema mesta, a onima koji su proterani da ne sanjaju o povratku.

Aleksandar Vulin ministar odbrane

NISU STRADALI OD SUNCA ILI KIŠE

Zlo koje je ubilo Panteliju i Iliju mora da dobije ime i kaznu i da Kfor i Unmik moraju ponovo da otvore istragu. Za njihovu smrt niko nije odgovarao. Istraga je obustavljena kao da su Pantelija i Ivan stradali od sunca ili kiše. Čitav svet je obećao da će prevrnuti svaki kamen da bi kaznio zločince. Od tog obećanja, kao i većine obećanja koja se daju Srbima, nije bilo ništa. Možda su predstavnici međunarodne zajednice prestali da pitaju i traže, ali Srbija nije i neće.

Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju

NE ZABORAVLJAMO SRPSKE ŽRTVE

Srbija i srpski narod ne zaboravljaju svoje žrtve. I zato na današnji dan pominjemo ne samo Panteliju i Ivana i sve mladiće čija su imena izgravirana na tragičnom spomeniku koji se nalazi u jezgru najveće preostale srpske enklave u Metohiji i sećamo se desetine hiljada drugih koji su stradali samo zato što su srpske nacionalnosti, bilo da su ubijeni na svojim srpskim pragovima, bilo da su proterani sa svojih ognjišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track