Najnovije vesti

MEKALISTER: Srbija polako, ali sigurno ka članstvu u EU
Foto: Marina Lopičić

Izvestilac EP za Srbiju

MEKALISTER: Srbija polako, ali sigurno ka članstvu u EU

Politika

BRISEL - Srbija postiže stalni napredak u sprovođenju ambicioznog programa političkih, pravnih i ekonomskih reformi, smatra predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister i ističe da se Srbija nalazi na dobrom putu u pogledu

ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU.

U autorskom tekstu za Juropijen vestern Balkans kaže da je to primetio tokom poslednje posete Beogradu, u avgustu, i ističe da sve dok se Srbija kreće napred, staloženo i dosledno, Brisel treba da podrži svaki korak ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.

foto: AP

"Na primer, Srbija je usvojila sveobuhvatan program reforme upravljanja javnim finansijama, kao i važne zakone koji se odnose na regulatornu reformu, plate u javnom sektoru i administrativne postupke", naveo je. Istakao je da je razvijena strategija za elektronsku upravu, usklađen je njen pravni okvir i nastavljena promocija sistema zapošljavanja zasnovanog na zaslugama.

Napredak je, prema njegovim rečima, takođe vidljiv i na ekonomskom planu. "Smanjivanjem budžetskog deficita i restrukturiranjem javnih preduzeća, Srbija je uspela da smanji domaće i spoljne neravnoteže. Prema podacima Svetske banke, očekuje se da će privreda Srbije ove godine porasti za tri odsto", precizan je Mekalister.

Primećuje međutim da je potrebno više napora kako bi se osigurala sloboda izražavanja, zaštita manjina, kvalitet sudstva, pristup pravdi, mere u borbi protiv korupcije i uključivanje civilnog društva u proces pristupanja. "Kako bi dalje napredovala na svom putu ka integraciji u EU, Srbija bi trebalo da da prioritet naporima u ovim oblastima i pokaže konkretna dostignuća", kaže Mekalister i dodaje da EU, zauzvrat, mora ostati angažovana u zemlji i čitavom regionu Zapadnog Balkana i pružiti svoju podršku kada god je to potrebno.

Ističe da se ne radi o nametanju rešenja EU, već o, kako je rekao, slušanju i napretku zajedno.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Podsetio je da je EU već daleko najvažniji donator nepovratne pomoći Srbiji. Trenutno je, napominje, angažovana u oko 600 projekata koji podržavaju program reformi i razvoja zemlje i pomažu u pripremama za članstvo u EU. "Mnogi od ovih projekata pružaju vrlo konkretne prednosti za društvo - od obezbeđivanja bolničke opreme i izgradnje vrtića, podrške inovativnim kompanijama i pomocji u borbi protiv korupcije", kaže Mekalister. Pa ipak, ukazao je, da takvi projekti mogu dostići svoj puni potencijal i pretvoriti se u javnu podršku za EU i proces pridruživanja, jedino ako su vidljivi širom zemlje.

"Svi smo pozvani da efikasnije komuniciramo u pogledu stepena i konkretnih koristi od angažovanja EU u zemlji (Srbiji)", precizan je izvestilac EP za Srbiju.

Govoreći o regionu koji i dalje karakterišu etničke tenzije i podele, dobrosusedski odnosi, kaže Mekalister, predstavljaju osnovni uslov za postizanje političke stabilnosti koja je potrebna za integraciju u EU.

"Zato treba da obezbedimo da trenutni dijalog između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, ide unapred i pomogne u rešavanju nerešenih sukoba između Kosova i Srbije", kazao je. Ističe da će težnja ka članstvu u EU dati rezultate samo ako se sprovedu temeljne reforme.

"Proširenje EU je dugoročan proces. Pravne i strukturne reforme i bilateralni pregovori neophodni su za ispunjavanje kopenhaških kriterijuma i ne mogu se izvršiti preko noći", naveo je Mekalister uveren da će svaki mali korak na evropskom putu na kraju dovesti do stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Zbog toga, ukazao je, Brisel mora da održi perspektivu članstva u EU živom i blisko da sarađuje da bismo, kako je naglasio, osigurali da zajednička vizija, zajednička evropska budućnost, jednog dana postane stvarnost.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...